Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten hebben moeite met Wmo-raden

Gemeenteraadsleden communiceren in bepaalde gemeenten nauwelijks met leden van de Wmo-raad. In gemeente Den Bosch is het volgens VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg zelf officieel verboden.

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg signaleert dat gemeenten worstelen met de Wmo-raden. De Wmo-raad is een gesprekspartner van de gemeente bij de vorming en uitvoering van Wmo-beleid. Volgens Van Miltenburg praat de Wmo-raad vaak alleen met het gemeentebestuur. Van Miltenburg heeft dit signaal ‘vanuit verschillende hoeken’ opgevangen. Dit terwijl de Wmo-raad helemaal niet bedoeld is als een exclusieve adviesraad voor gemeenteambtenaren. De raad moet ook volksvertegenwoordigers inzicht verschaffen in de Wmo. In de gemeente Den Bosch staat zelfs expliciet in een verordening dat de Wmo-raad niet met de gemeenteraad mag spreken.

Raadsgriffie

Roos Kapteijns is secretaris van de Wmo-adviesraad in Den Bosch. Volgens haar mag de Wmo-raad de gemeenteraad alleen niet officieel via de raadsgriffier adviseren. “Maar het staat ons wel degelijk vrij gemeenteraadsleden op persoonlijke basis aan te schrijven en te adviseren en raadsleden mogen ook ongehinderd met ons contact opnemen”, zegt Kapteijns. “De raadsgriffie in Den Bosch houdt zich enkel strikt aan een convenant waarin geregeld is dat we als adviesraad formeel alleen het college adviseren en niet de raad.” Dat neemt volgens Kapteijns niet weg dat in Den Bosch raadsleden goed geïnformeerd zijn over de Wmo en de leden van de gemeenteraad goed weten wat er speelt in Wmo-land. “Wij hebben echter nooit zelf de gemeenteraad aangeschreven. Dat is niet zo aan de orde.”

Gehandicaptenraad

De voorloper van de Wmo-raad is de gehandicaptenraad, of WVG-raad. Die had volgens Van Miltenburg een duidelijke positie. Deze raad reageerde pas laat in het proces op vrijwel afgeronde plannen van het bestuur. Gemeenteraadsleden konden de mening van de gehandicaptenraad alleen nalezen in de stukken. De Wmo-raad heeft een heel andere positie. Deze is van begin af aan betrokken bij Wmo-verordeningen. “De gemeenten hebben nog moeite om met deze nieuwe Wmo-raden om te gaan”, zegt Van Miltenburg. “Vandaar dat het slecht bekend is dat de Wmo-raad ook de gemeenteraad moet informeren. Dat is belangrijk om de verhouding tussen de raad en het bestuur recht te trekken. Want raadsleden kunnen nu vaak niet mee in het Wmo-jargon.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Gemeenten moeten bureaucratie Wmo terugdringen

Zorgkosten en kwaliteit in Wmo prioriteit bij gemeenten

Beroepen tegen Wmo-indicaties zijn vaak gegrond

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.