Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten hoeven 10 miljard niet apart te zetten

Er komt geen apart deelfonds voor de nieuwe zorgtaken van de gemeenten. Minister Plasterk geeft gemeenten de maximale bestedingsvrijheid bij de uitvoering van die extra taken.
Gemeenten hoeven 10 miljard niet apart te zetten
Foto: ANP Martijn Beekman

Aanvankelijk was het de bedoeling dat gemeenten tien miljard van het Rijk apart zouden zetten in een deelfonds sociaal domein met de restrictie dat zij het geld alleen aan de nieuwe zorgtaken zouden mogen uitgeven.Het bijbehorende wetsvoorstel dat dat deelfonds moest regelen – en dat inmiddels was ingediend bij de Tweede Kamer – trekt de minister nu in. Die bestuurlijke afspraak heeft de minister van Binnenlandse Zaken gisteren volgens vakblad Binnenlands Bestuur gemaakt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Beleidsvrijheid

Volgens Plasterk is het bij de overdracht van taken naar gemeenten van belang dat ze de taken financieel, organisatorisch en bestuurlijk goed kunnen uitvoeren. ‘Eén van de belangrijke uitgangspunten is altijd geweest dat gemeenten voldoende beleidsvrijheid hebben om goed te kunnen inzoomen op de lokale behoefte aan zorg en begeleiding naar werk’, stelt hij

1 REACTIE

  1. Zorggeld ter vrije besteding! Dat is goed nieuws voor slechte bestuurders.
    Even kort. We kennen allemaal het grondbeleid van gemeenten. Mooie woorden. Vette rapporten. Veel interim. Veel leugens en heel veel miljoenen aan belastinggeld verspild door namaak burgemeesters en wethouders. Dat is Nederland!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.