Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VNG tekent hoofdlijnenakkoord ggz niet

Zorgverzekeraars Nederland en brancheorganisaties in de ggz maken zich grote zorgen over de deelname van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) aan het hoofdlijnenakkoord ggz. Het overleg tussen de partijen is nog gaande, maar duidelijk is dat VNG niet heeft getekend.
Handtekening Istock

Vorige week werd bekend dat het bestuur van de VNG gemeenten heeft geadviseerd tegen ondertekening van het hoofdlijnenakkoord te stemmen op de algemene ledenvergadering. Dat hebben ze ook gedaan. Gemeenten willen eerst geld zien van het rijk, omdat de uitvoering van de afspraken hun geld kost. Ze wijzen erop dat juist gemeenten te maken krijgen met de gevolgen van de ambulantisering, de beweging vanuit de instellingen naar zelfstandig wonen. Gemeenten moeten zorgdragen voor goede woningen met zorg, schuldhulpverlening en begeleiding naar werk. Ze willen daarvoor 300 miljoen euro extra.

Deelname VNG aan hoofdlijnenakkoord noodzakelijk

Wat de partijen doen als de VNG niet meedoet aan het hoofdlijnenakkoord is nog onbekend. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt dat alle betrokken partijen opnieuw om de tafel moeten. Zowel GGZ Nederland, InEen, MeerGGZ, NIP als ZN vinden dat deelname van de VNG aan het hoofdlijnenakkoord noodzakelijk is. GGZ Nederland: ‘De inzet van gemeenten is onontbeerlijk bij het terugdringen van wachttijden in de ggz en het ondersteunen van burgers met een psychische aandoening’. ZN: ‘Gemeenten zijn cruciaal in het voorkomen of verminderen van ggz-problematiek door middel van armoedebestrijding, toegang tot passende woonruimte, schuldhulpverlening, maatschappelijke ondersteuning en goede jeugdzorg. Zonder goede aansluiting van het sociale domein ligt onnodige medicalisering op de loer, wat de druk op de ggz-sector nog groter maakt.’

Debat in de Kamer over de ggz

Aanstaande donderdag (6 december) debatteert de Kamer met staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) over de ggz.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.