Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Gemeenten korten fors op Wmo-tarieven

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Gemeenten leggen zorgaanbieders flinke kortingen op bij de aanbesteding van de Wmo. De kortingen lopen op tot tachtig procent.
Gemeenten korten fors op Wmo-tarieven
Premium

De VVD heeft hierover vragen

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    9 REACTIES

    1. Waarom leren bestuurders en politici nooit van hun fouten? We hebben gezien hoe schoonmakers werden uitgewrongen door hun werkgevers om tegemoet te komen aan deze verheerlijkte marktwerking en zij absoluut niet in staat bleken voor die prijs redelijk (laat staan ‘goed’) werk af te leveren. Waarin dit genadeloze marktmodel kan eindigen is overigens al in 1906 beschreven door Upton Sinclair in zijn boek ‘The Jungle’. Zou verplichte kost voor bestuurders en politici moeten zijn. Landsbesturen en Europese bestuur moeten absoluut de burger beschermen tegen genadeloze, ‘marktconfome’ ontsporingen van het kapitalistische systeem. Zo niet, dan kan opnieuw een grote klasse van economisch uitgebuite burgers ontstaan die wordt ‘gemanaged’ door een kleine groep die ‘more equal’ is dan die loonslaven en hun lot van A to Z bepaalt.

    2. Lees alle reacties
    3. VERVOLG:
      Nu mogen eerst de werkers in de zorg de prijs betalen met aangekondigde massaontslagen in de huishoudelijke zorg, langdurige (AWBZ) zorg en de jeugdzorg. Nu al worden indicaties voor huishoudelijke zorg verminderd en volgend jaar zal veel langdurige AWBZ-zorg verdwijnen of overgelaten worden aan vrijwilligers. Dan zullen zorgvragers pas echt hard gaan merken wat dit VVD-PvdA Kabinet heeft besloten.
      Gemeenten dekken hun financiële risico’s in over de rug van werkers in de zorg en van zorgvragers. Regering en Kamer kunnen tevreden constateren dat de afgesproken bezuiniging wordt gerealiseerd, wat tijdelijke financiële smeerolie daargelaten.
      Het is niet zo gek dat veel mensen uit de zorg – werkers en zorgvragers – cynisch worden over deze landelijke en lokale politiek, waar het ‘halen van bezuinigingen’ belangrijker is dan de gevolgen voor de samenleving.
      Maar ‘zorgzaamheid’ is voor VVD en PvdA blijkbaar ‘oude politiek’ en niet meer van deze tijd… Er zal de komende maanden steeds meer van dit soort kortingen over de zorg heenkomen…

    4. Wie had gedacht dat de bezuinigingen op de langdurige zorg die dit Kabinet doorvoert geen gevolgen voor de (kwaliteit van de) zorg zou hebben is naïef.
      De verdergaande decentralisatie van de langdurige zorg naar de gemeenten wordt slechts ingegeven door de wens om snel veel te kunnen bezuinigen en als Rijksoverheid daarbij ‘schone handen’ te kunnen houden. Men heeft bij Financiën en VWS terecht gecalculeerd dat de VNG ook deze decentralisatie zou toejuichen, met hooguit tijdelijk wat financiële smeerolie om deze bezuinigingen voor de gemeenten nu acceptabel te maken. En zo loopt het nu ook…
      Alle verhalen over betere geïntegreerde zorg door decentralisatie en meer samenhang rookgordijnen om de echte gevolgen te verhullen.
      Tegelijkertijd worden veel nieuwe wethouders bij de opstelling van de gemeentelijke begroting voor 2015 geconfronteerd met een groot aantal nieuwe taken – naast de decentralisatie van een groot deel van de langdurige zorg ook decentralisatie van de jeugdzorg en de werklozenzorg (de zgn. participatie) – waarop bij overdracht door het Rijk eerste fors wordt bezuinigd.
      Omdat veel gemeenten geen benul hebben van de zorgvraag die op hen afkomt en zelden van de aard of kwaliteit van de zorg die ze zouden moeten leveren, papegaaien ze bewindslieden en Kamerleden van VVD en PvdA na dat zorg decentraal veel goedkoper kan. Zonder – net als de mensen in Den Haag – ons te willen of kunnen vertellen wat dat in de praktijk voor zorgvragers zal gaan betekenen.

    5. Het zoveelste bewijs van de zoveelste drastische bezuiniging binnen een sector die zowel kwantitatief als kwalitatief onderbezet is geraakt hier door.
      De verschuiving naar de WMO met een zgn redelijke bezuiniging van 11 % is al grof en van Rijn ziet geen aanleiding voor buitensporige tariefskortingen in 2015 ? Eens kijken wat er gebeurt als hij een korting van 11% voorstelt voor de salarissen van parlement en ministerraad.
      Ondertussen hoor ik niets over een verlaging van de eigen bijdrage aan het CAK, zit dat wel in de koker ?

    6. Het getuigt van onkunde van de gemeenten dat ze nu ordinair aan het ‘inkopen’ zijn. Kwaliteit zal nooit bewaakt worden en eveneens zullen de keihard benodigde innovaties en nieuwe business modellen om zorg, welzijn en wonen opnieuw uit te vinden op deze manier hun doorgang vinden. Als gemeente moet men buiten hun eigen scope kijken.
      Zie ook: http://www.skipr.nl/actueel/id18089-nieuwe-wmo-zet-domotica-buiten-spel.html

    7. we zullen toch een keer moeten gaan erkennen dat het leveren van professionele zorg noodzakelijk is voor mensen die daar levenslang van afhankelijk zijn door een lichamelijk, psychische of sociale beperking. En dat dat geld kost. Kwaliteit kost geld.Zachte landing, kleinschaligheid, participatie,roeping en liefde voor elkaar zijn allemaal dooddoeners die moeten verhullen dat we mensen die zorg nodig hebben en willen geven keihard laten vallen. Ze zijn te duur. Opmerkelijk dat VVD dit zelfs aankaart en vraagtekens zet bij eigen beleid.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.