Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gemeenten krijgen 150 miljoen extra voor jeugd-ggz

Mark van Dorresteijn
Gemeenten krijgen als ze in 2015 verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg meer geld voor de jeugd-ggz. Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS heeft vandaag bekendgemaakt dat het budget omhoog gaat van 700 naar omstreeks 850 miljoen euro.
Gemeenten krijgen 150 miljoen extra voor jeugd-ggz

Bij de uitwerking van de plannen voor de jeugdzorg was geen rekening gehouden dat soms niet alleen een kind wordt behandeld maar ook de ouders. Door zo’n 150 miljoen euro extra vrij te maken, kunnen ook deze behandelingen in de nieuwe opzet worden gefinancierd. De jeugdzorg gaat per 1 januari 2015 over van de provincies naar de gemeenten.

Nieuwe berekeningen

Van Rijn komt uiterlijk in december met nieuwe berekeningen hoeveel geld de gemeenten krijgen voor deze taken. Gemeenten kunnen dan volgens de bewindsman op volle kracht verder met de voorbereidingen op deze nieuwe taak. Een commissie onder leiding van Leonard Geluk houdt alle plannen in de gaten. Geluk gaf eerder aan dat financiële duidelijkheid de belangrijkste prioriteit is voor gemeenten en zorgaanbieders om definitief afspraken te kunnen maken over het voortzetten van zorg voor kinderen en gezinnen.

Regionale transitiearrangementen

Dat er nu meer geld komt voor dit onderdeel van de jeugzorg bewijst voor Van Rijn dat de grondige voorbereidingen van deze operatie effect hebben. ‘Dit bewijst de grote meerwaarde van de regionale transitiearrangementen waar nu overal in het land hard aan wordt gewerkt. Daardoor hebben we nu een helder beeld van onvolkomenheden en uitvoeringsvraagstukken voor 2015. Die kunnen we dus nu al, ruim een jaar van tevoren, in goed onderling overleg oplossen zodat de zorg voor kinderen en gezinnen goed blijft lopen.’

2 REACTIES

  1. Hier zit geen visie of inhoud achter hoor. Het is gewoon wisselgeld om ervoor te zorgen dat de VNG niet al te lastig gaat doen nu de gemeenten de thuisverzorging niet meer gaan regelen en ze al eerder 400 miljoen kwijtraakten aan de chronisch zieken en gehandicapten.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.