Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Gemeenten onzorgvuldig met persoonsgegevens sociaal domein’

Redacteur Zorgvisie
Gemeenten hebben niet goed genoeg duidelijk welke persoonsgegevens van burgers ze in het sociaal domein mogen verwerken. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op basis van onderzoek.
Papierwerk400.jpg
Fotolia.

De AP deed onderzoek bij 41 gemeenten en kwam tot de conclusie dat zij niet allemaal goed weten om te gaan met de gegevens van hun cliënten. Ze hebben geen beeld van welke gegevens ze mogen verwerken en kennen de bijbehorende regels niet. Bovendien geven ze de inwoners niet genoeg informatie over wat er met hun gegevens gebeurt. En dat een aandachtspunt volgens de AP. ’Gemeenten werken vaak met heel gevoelige gegevens van hun burgers. Van kwetsbare mensen die op gebieden als jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en chronische ziekten afhankelijk zijn van hun gemeente’, schrijft de waakhond. ‘Om het vertrouwen van die mensen te behouden moeten gemeenten een volstrekt helder beeld hebben van het doel waarvoor persoonsgegevens worden verzameld en gebruikt. Nu loop je het risico dat gegevens worden verwerkt terwijl dat niet mag.’

Toestemming persoonsgegevens
De gemeenten hebben een verkeerd idee van hoe ze de persoonsgegevens mogen gebruiken, blijkt uit het onderzoek. ‘Nu vragen ze toestemming aan burgers voor de verwerking van hun gegevens. Dat met toestemming gegevens altijd mogen worden verwerkt, is een misvatting en kan problemen opleveren.’ Maar tegelijkertijd mogen gemeenten ook zonder toestemming gegevens invoeren, als die nodig zijn om een taak uit te voeren.

Verbetering bij gemeenten
De AP hoopt dat gemeenten de situatie willen verbeteren. Ze raden gemeenten aan om bij te houden welke gegevens voor welke doelen noodzakelijk zijn voor de taken in het sociaal domein en waarom. ‘Ook adviseren we om dit te vertalen in instructies voor de professionals op de werkvloer, zodat zij weten wat ze met welke gegevens mogen doen’, schrijft de autoriteit. Ook hoopt de AP dat gemeenten inwoners zorgvuldiger gaan informeren over welke persoonlijke gegevens worden verwerkt en wanneer en waarom ze om toestemming moeten vragen.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.