Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten samen tegen fraude in de Wmo

Redacteur Zorgvisie
Tien Zuid-Hollandse gemeenten gaan samenwerken om fraude in de Wmo tegen te gaan. Ze zullen zich de komende maanden richten op zowel preventie als op bestraffing, om zo de omvang van fraude in de Wmo te verminderen.
Samenwerken400.jpg
Fotolia.

De gemeenten Schiedam, Gorinchem, Cromstrijen en de zeven Drechtsteden gaan fraude en fouten in de Wmo samen aan de voor- en achterkant bestrijden. Ze willen daarbij samenwerken met zorgaanbieders, uitvoeringskantoren, cliëntenraden en zorgkantoren. De gemeenten gaan op zoek naar de beste instrumenten om problemen op te lossen. Uit een onlangs verschenen rapport van de Erasmus Universiteit Rotterdam is namelijk gebleken dat niet de cliënten, maar vooral de zorgaanbieders een risico vormen. Voor hoeveel en hoe vaak er wordt gefraudeerd is niet duidelijk.

Fraude tegengaan
De gemeenten gaan samen aan de slag om fraude tegen te gaan. In Schiedam betekent die samenwerking bijvoorbeeld onderzoek naar een zorgvariant op de Wet Bibob, meldt Binnenlands Bestuur. Daarmee moet worden voorkomen dat frauduleuze zorgaanbieders aan de slag kunnen. Bovendien wil de gemeente kijken of er behoefte is aan een meldpunt zorgfraude en worden de declaratieformulieren nog eens goed doorgenomen om er achter te komen of ze te ingewikkeld zijn. De helft van de gemeenten gaat zich bezighouden met dit soort preventie. De andere helft zal zich juist richten op het bestraffen van fraude.

Onbewuste fraude
De Erasmus Universiteit Rotterdam concludeerde in het rapport dat er lang niet altijd bewust wordt gefraudeerd. Omdat medische professionals in deze sector belangrijk zijn bij zowel de indicatie als behandeling, vindt de gemeente vooral het gebrek aan transparantie een risico. ‘Voor gecontracteerde aanbieders geldt dat de risico’s vooral in onbewuste fouten zitten en overbehandeling’, staat in het rapport. De hulpmiddelen die de tien samenwerkende gemeenten gaan gebruiken of uitvinden, worden ook beschikbaar voor andere gemeenten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.