Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gemeenten veilen thuiszorg online

Sarah Berends
Ten minste 35 gemeenten veilen de thuiszorg die hun inwoners nodig hebben, via een internetveiling. Zij zetten de zorg te koop op een soort Marktplaats platform waar zorgbedrijven dan op kunnen bieden. De gemeenten, met samen 1,5 miljoen inwoners, hopen op deze manier de kosten te kunnen drukken.
Gemeenten veilen thuiszorg online

Dat meldt de Volkskrant donderdag.

Kwaliteit

Critici zijn niet te spreken over deze manier van zorg inkopen. Zij zijn bang dat de prijsconcurrentie door de internetveiling nog meer wordt opgevoerd. Dit zou ten koste gaan van de kwaliteit en de arbeidsvoorwaarden in de thuiszorg. Zo zouden gemeenten voor zulke lage prijzen zorg inkopen dat personeel geen cao-loon kan worden betaald. Bovendien zouden de bedrijven jongeren en zzp’ers inzetten die willen werken voor veel minder geld.

Bizar

‘Een bizar systeem’, noemt Zion Jongstra, directeur van TSN Thuiszorg, de gang van zaken. ‘Bedrijven die zich netjes aan de cao willen houden worden uit de markt gedrukt.’

Respectloos

Ook Abvakabo FNV heeft weinig op met de ‘veiling van oma’s en opa’s’. Die moet direct stoppen, zo stelt de vakbond. ‘Kwetsbare ouderen zijn niet geschikt om digitaal te veilen. Dit is respectloos, maar brengt ook de kwaliteit van de zorg in gevaar.’ Volgens de vakbond is dit het volgende voorbeeld van een rare manier om de kosten te drukken, en zou de Tweede Kamer de veiling wettelijk moeten verbieden.

Kritiek

Het bedrijf dat de internetveilingen aanbiedt, Stipter, kan zich niet vinden in de kritiek. Gemeenten kunnen volgens het bedrijf zelf kiezen of ze onbetrouwbare zorgaanbieders weren en of ze de prijs zwaarder laten wegen dat de kwaliteit. (ANP)

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een veiling maakt de kans op achterkamer-politiek een stuk kleiner. Het geeft transparantie over de vraag, het aanbod en de selectie criteria. Daar kun je toch niet op tegen zijn?
    Wel vereist zo’n veiling een gedegen voorbereiding. Dat is niet anders dan bij (Europese) aanbestedingen waar gemeenten veel ervaring mee hebben. De gemeente moet echt scherp weten wat zij wil en welke afwegingen ze daarbij wil maken. Zonder goede voorbereiding is de kans op ongelukken groot. En in dit geval zijn kwetsbare ouderen dan de dupe.

  3. Het is een kans om de dure overhead en de salarissen aan de top bij zorgaanbieders aan te pakken. Wanneer bij de veiling een aantal goede kwaliteitsindicatoren en voorwaarden voor de te leveren zorg gevolgd worden, kan men hopelijk voorkomen dat de client komt te lijden onder de bezuinigingen. De bodemprijzen gaan vanzelf naar reeele waarden, denkt men. Dat is een marktwerkingsgok. Afijn, het gezegde luidt:
    ‘If you pay peanuts, you get monkeys.’ We gaan het zien!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.