Gemeenten vormen black box bij indicatiestelling Wlz

Tussen gemeenten zijn grote verschillen in het aantal mensen dat een beroep doet op de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat constateert het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) op basis van de cijfers over 2015. Ook krijgen bepaalde groepen minder makkelijk toegang tot de Wlz.
Ouderen_Shotshop_mmq-inp[1]_Monkey Business 2-450.jpg
Monkey Business

Eén jaar indicatiestelling is te kort voor schokkende trends, stellen Marcel de Krosse, strategisch adviseur van het CIZ en Birgit van Veldhuizen, hoofd analyse & advies CIZ. Maar opvallend is wel dat er per Wmo-regio grote verschillen zijn tussen het aantal mensen dat aanklopt bij het CIZ. In de Haarlemmermeer en de Hoekse Waard zijn ongeveer 4 aanvragen per 1000 inwoners. Dat is weinig, afgezet tegen het landelijk gemiddelde van 6,1. Zuid-Limburg en vooral zuidoost Utrecht laten een heel ander beeld zien. Daar zijn respectievelijk 8,4 en 8,6 Wlz-aanvragen per 1000 inwoners.

Gemeenten: eerst langs Wlz
Het CIZ is op

0
79

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.