Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten zetten gehandicapten en werklozen in met hht

Gemeente Kaag en Braassem koppelen de huishoudelijke hulp toelage (hht) aan een project voor arbeidsparticipatie van gehandicapten en werklozen. De Kamerfractie van de SP vindt dat niet kunnen en heeft vragen gesteld over het programma.
Gemeenten zetten gehandicapten en werklozen in met hht
Foto: ANP - Koen Suyk

Burgers in Kaag en Braassem kunnen voor een eigen bijdrage van 9,50 euro per uur een huishoudelijk hulp inschakelen die bijgestaan wordt door een gehandicapte of iemand met een uitkering. Hiervoor maken de gemeenten gebruik van de hht-subsidie die door Lodewijk Asscher (SZW) en Martin van Rijn(VWS)  is vrijgemaakt om de banen van duizenden thuishulpen te redden die door de transitie op straat komen te staan.

Te gek voor woorden

SP-Kamerleden Renske Leijten en Sadet Karabulut vinden deze aanpak ‘schokkend’. ‘Vindt u het ook te gek voor woorden dat thuiszorgmedewerkers overal ontslagen worden om vervolgens weer hetzelfde werkt te doen als wederdienst voor een uitkering?’, vragen de parlementariërs  staatssecretaris Van Rijn. Hij schrijft in antwoord hierop dat er helemaal geen sprake is van het inzetten van gehandicapten en werklozen als alternatief voor thuiszorgmedewerkers. ‘Inwoners van deze gemeente kunnen met behulp van de hht tegen een gereduceerd tarief ervaren hulpen inhuren om een aantal uren te helpen bij het huishouden. Voorwaarde voor het gereduceerd tarief is dat deze huishoudelijke hulpen tegelijkertijd iemand met een gemeentelijke uitkering en/of verstandelijke handicap begeleiden in het kader van een trainingsprogramma. (..) Er is dus geenszins sprake van het inzetten van gehandicapten en werklozen als alternatief voor thuiszorgmedewerkers. Het beeld dat duizenden thuiszorgmedewerkers worden ontslagen en vervangen door gehandicapten en werklozen, herken ik ook niet. Ditzelfde geldt voor het beeld dat thuiszorgmedewerkers worden ontslagen om vervolgens hetzelfde werk te doen als wederdienst voor een uitkering.’

Participatiewet

Van Rijn vindt het bovendien ook niet onwenselijk dat ‘werklozen te werk worden gesteld zonder uitzicht op een vaste baan en inkomen en mensen die huishoudelijke verzorging nodig hebben, dit niet meer op een fatsoenlijk niveau krijgen.’ Volgens hem is het trainingsprogramma van de gemeente Kaag en Braassem een goed voorbeeld van het combineren binnen de Participatiewet en de Wmo.

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.