Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Genomineerden Spider Award 2012 bekend

Mark van Dorresteijn
EPIC Anesthesia, Smart Signs en Zorgpad Stervensfase Digitaal zijn door jury genomineerd om kans te maken op de Spider Award 2012. De uiteindelijke winnaar wordt bekend gemaakt op het ICT Congres 2012 - Big Data.
Genomineerden Spider Award 2012 bekend

Doel van de Spider Award is om vernieuwende ict-projecten voor het voetlicht te brengen, het gebruik van ict in de zorg te stimuleren en kennis over ict-projecten te delen. Hieronder een korte beschrijving van de genomineerde projecten.

Zorgpad Stervensfase Digitaal

Goede zorg in de laatste fase van het leven is belangrijk. Als niet wordt onderkend dat het overlijden van een patiënt nadert, bestaat het risico dat er te lang doorbehandeld wordt en dat er onvoldoende aandacht is voor symptoomverlichting, comfort en kwaliteit van leven. Zorpad Stervensfase is ontwikkeld om zorgverleners te ondersteunen en zorg in de stervensfase te verbeteren. Het zorgpad is een multidisciplinair dossier en checklist ineen, gebaseerd op de Liverpool Care Pathway for the Dying patient. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het Zorgpad Stervensfase de zorg voor de patiënt en zijn naasten verbetert: het leidt tot lagere symptoomlast, betere documentatie van de zorg, en betere rouwverwerking bij nabestaanden. Het project is een samenwerking van Erasmus MC en Integraal Kankercentrum Nederland.

Smart Signs

Smart Signs is een persoonlijk bewegwijzeringssysteem met persoonsherkenning voor in ziekenhuizen. Patiënten dragen een radiotag bij zich waardoor de schermen uit zichzelf de juiste informatie tonen. Dit resulteert in het op tijd bereiken van afspraken en waarin bovendien minder tijd verloren gaat in het ronddwalen door het gebouw. Wanneer de patiënt de wachtruimte bereikt wordt hij allereerst welkom geheten op digitale schermen die in de wachtruimte geplaatst zijn. De patiënt krijgt op de schermen in de wachtruimte te zien in welke behandelkamer hij verwacht wordt. Daar aangekomen ziet hij op een digitaal deurscherm de naam en foto van de behandelend arts, samen met de boodschap dat hij binnen kan komen. Dit is tevens een extra bevestiging voor de patiënt dat hij bij de juiste behandelkamer is.

EPIC Anesthesia

EPIC Anesthesia is een module in het EPIC ziekenhuisinformatiesysteem. De module is een expertsysteem dat 100 procent werken volgens de richtlijnen mogelijk maakt voor anesthesiemedewerkers. Op het moment dat de anesthesioloog of de anesthesiemedewerker zijn preoperatieve screeningsverslag tekent, wordt hij door de computer geconfronteerd met het op richtlijnen gebaseerde beleid dat logischerwijs volgt uit de door hem ingevoerde antwoorden. De computer presenteert de voor de patiënt relevante ordersets, benodigd voor optimalisatie van optimaliseerbare aandoeningen en risicoreductie. Hierin zijn alle orders reeds volledig gedefinieerd, zodat er alleen nog voor getekend dient te worden. Door deze standaardisatie van orders is de kans op medicatiefouten tot het minimum teruggebracht en het 100 procent werken volgens richtlijnen mogelijk gemaakt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.