Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gerdi Verbeet wil voorzichtige groei patiëntenverenigingen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
[Exclusief, interview] 'We hebben nu geregeld hoe het in werkelijkheid al gaat', zegt de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de NPCF. Het installeren van een raad van toezicht is een nieuwe stap in de professionalisering van de patiëntenclub.
Gerdi Verbeet wil voorzichtige groei patiëntenverenigingen
Foto: NPCF

Gerdi Verbeet was eerst bestuursvoorzitter van de NPCF, maar fungeerde meer als toezichthouder.

Raad van toezicht

In de nieuwe constructie zijn de verantwoordelijkheden helderder belegd, wat ook de slagvaardigheid van de NPCF vergroot. Voormalig directeur Wilna Wind is nu directeur-bestuurder. Verbeet: ‘De leden bepalen het beleid, ik kom voor hen op. Ik ben de bewaker van het federatieve karakter. En ik zie erop toe hoe Wilna Wind met haar team opereert.’ Wat Verbeet betreft, is er nog een wereld te winnen in versterking van de positie van patiëntenverenigingen. ‘Als je ziet met hoeveel kunst en vliegwerk die mensen hun werk moeten doen. Men wil dat wij overal bij zijn, maar we moeten het doen met de mensen die we nu hebben. Ik denk dat we nog niet aan het eind van onze groei zijn, maar om een betrouwbare partner te kunnen zijn, moet die groei zich wel zorgvuldig, op een stabiele manier ontwikkelen. Vergelijk het maar met een bonsaiboompje.’

Ouderenzorg

In 2001 kwam Verbeet in de Tweede Kamer voor de fractie van de PvdA. Zij was onder meer lid van de Vaste Kamercommissie VWS en vicevoorzitter van de Themacommissie Ouderenbeleid. Eind 2006 werd zij gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Na haar vertrek in 2012 wilde Verbeet zich inzetten voor het algemeen belang en koos bewust voor de NPCF. Ze denkt mee, ze voelt zich ambassadeur. ‘Waar ik reuze mee zit, is de kwaliteit van de ouderenzorg. Bijvoorbeeld de zorg voor dementerenden die voor een behandeling in het ziekenhuis zijn opgenomen. Daar is zoveel winst te boeken. Ik geloof dat iedereen van goede wil is, maar professionals en patiënten praten toch nog teveel langs elkaar heen. Daar gaat de NPCF zich sterk voor maken. Dat in alle veranderingen waaraan de zorg nu onderhevig is, de mensen voor wie we het doen niet tussen de wielen raken.’

Enkele Nevenfuncties

– Bestuurssecretaris Nederlandse Bachvereniging

– Lid van de Raad van Toezicht van Artis

– Voorzitter van de jury van de J.C. Bloempoëzieprijs

– Lid van de Academie van De Gouden Ganzenveer

– Lid Comité van Aanbeveling van de Nederlandse Vereniging van Cardiologen (NVVC)

– Lid Comité van Aanbeveling van het 
Project Requiem voor Auschwitz

– Lid Comité van Aanbeveling Vereniging Koepel Wo-raden

– Lid Comité van Aanbeveling Stichting Ronald McDonalds Kindervallei

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.