Het getouwtrek over de overheveling van de AWBZ is na de val van het kabinet een nieuwe ronde ingegaan. Demissionair staatssecretaris Bussemaker zou per 1 april bekendmaken hoe de toekomst van de AWBZ eruit zou komen te zien, maar dit onderwerp is nu door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) laat bij monde van directeur Pieter Hasekamp weten dat verzekeraars erop rekenen dat een volgend kabinet zal besluiten om de uitvoering van de AWBZ in zijn geheel bij hen neer te leggen. ZN-woordvoerder Petra Hardeman ligt toe: “De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil de AWBZ binnenhalen omdat gemeenten extra budget willen voor wat ze nu al doen. Wij willen de schotten tussen de financieringstromen weghalen en zorgen voor de komst van één enkel zorgloket.” Hardeman zegt dat ZN hierin de weg volgt die staatssecretaris Bussemaker met dit dossier al was ingeslagen. “Bussemaker zat aardig op onze lijn. Haar uiteindelijke officiële beslissing kennen we natuurlijk niet. Nu is het echter van belang hoe een nieuw kabinet erover denkt.”
Bussemaker
Directielid Sandra Korthuis van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt juist dat Bussemaker op dit dossier helemaal niet per definitie pro verzekeraars was. “Op een bijeenkomst met de staatssecretaris en alle veldpartijen waaronder NPCF, ZN en de VNG bleek dat er onenigheid was. Het was duidelijk dat de staatssecretaris de datum van 1 april om de knoop door te hakken niet zou gaan halen. Het is daarom zeker niet onrealistisch om te denken dat gemeenten grote delen van de AWBZ kunnen gaan uitvoeren.”
Synergievoordeel
Volgens Korthuis zijn de gemeenten een logische keuze voor een komend kabinet. Zeker nu er vier miljard op de AWBZ bezuinigd moet worden. “Er treedt ten eerste synergievoordeel op in combinatie met de zorg die nu al onder de Wmo valt. Ten tweede willen gemeenten flink inzetten op preventie en zodoende een echt antwoord bieden op de vergrijzing. En het is natuurlijk ook beter voor de cliënt dat hij of zij via het Wmo-loket al zijn zorg lokaal kan regelen. Overigens slaat ZN met de opmerking dat wij op deze manier meer geld willen binnenhalen voor wat de gemeenten nu al doen, de plank mis. Wel zullen de budgetten in het gemeentefonds voor de Wmo en zorg evenredig met de vergrijzing moeten groeien omdat het aantal ouderen toeneemt.” Korthuis zegt dat de gemeenten vooral mogelijkheden zien in AWBZ-ouderenzorg. “Over echt zware, specialistische zorg zoals de behandeling van Korsakov kunnen wat ons betreft de verzekeraars de verantwoordelijkheid dragen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)
Lees meer:
VNG wil half miljard zorgpremie naar gemeenten
‘Service bij uitvoering AWBZ verbetert door zorgverzekeraars’
Ombuigingen AWBZ draaien uit op loopgravengevecht
‘Gehandicapten doen vaker beroep op AWBZ’
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.
Volledig eens met jeanne.hendrix gebruiken het ,,awbz geld’dan wel voor drempels op elke hoek van de straat.In 2005 heeft hoogervorst de awbz al ten grave willen dragen door te zeggen en nu zien we het nog verder uitkleden.
Waar hebben we het over! Als je naar de definitie kijkt van wat AWBZ nou eigenlijk is dan weten we al lang al waar dit naar overgeheveld moet worden toch ?
Als we nog meer bureaucratie willen dan vooral naar de gemeente, de aanvraag duurt dan net zo lang als de achteruitgang van een bewoner die dan toch naar het verpleeghuis moet…Zijn we gelijk klaar…
als de AWBZ gelden naar de gemeente gaan maak ik me ernstig zorgen. Bij veel gemeenten hebbenambtenaren nog onvoldoende kennis van de vele vormen van handicaps en hun vragen. Ouderen en rolstoelgebruikers zijn redelijk bekend. maar de grote variatie van vragen bij mensen met een verstandelijke of psychiatrische handicap is onvoldoende bekend. het vaak snel wisselen van ambtenaren stagneert de kennis die nodig is om hier verantwoord beleid op te voeren, laat staan van wethouders en raad.Dus dit is geen verantwoord beleid.het lijkt op als we het geldt uitgeven hebben we onze plicht gedaan, nee dus!!
Het is een heel simpele keuze:hoge premies of het eigen vermogen opsouperen.In Belgie dragen de kinderen nog bij t.b.v.hun ouders in het bejaardentehuis.Ze hebben van oorsprong hetzelfde B.W