Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geweld vaak ‘gewoon’ voor gehandicaptenverzorger

Bijna negen op de tien werknemers in de gehandicaptenzorg (87 procent) hebben de afgelopen twee jaar te maken gehad met agressie en geweld. Het merendeel wordt lastiggevallen door bewoners of patiënten.

De verzorgers vinden vaak dat ‘dit erbij hoort’. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek door de Arbeidsinspectie. De afgelopen twee jaar is 70 tot 80 procent van de gehandicaptenverzorgers wel eens uitgedaagd, heeft last gehad van jennen en is uitgescholden of beledigd. Ongeveer zes op de tien zijn geslagen, geschopt of heeft een kopstoot gekregen. Circa twee derde is bedreigd of geïntimideerd en de helft is ook bedreigd met een voorwerp.

Werkomstandigheden verbeterd

Toch concludeert de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken op basis van controles bij 137 instellingen dat de werkomstandigheden in de gehandicaptenzorg flink zijn verbeterd. Bij veertig procent van de controles zijn overtredingen geconstateerd, terwijl dit in 2004 nog bij zestig procent het geval was. De Arbeidsinspectie overlegt nu met de sector wat er verder verbeterd kan worden.

531 overtredingen

Dit jaar zijn bij de controles in totaal 531 overtredingen geconstateerd. Daarvan hebben ruim 120 betrekking op agressie. Vaak bieden nalatige werkgevers hun personeel nog onvoldoende training aan om zich tegen geweld te kunnen beschermen. Ook blijkt in veel gevallen nazorg te ontbreken voor verzorgers die slachtoffer zijn geweest van geweld.

Besmetting infectieziekten

Verder laat ook de bescherming tegen besmetting met infectieziekten volgens de Arbeidsinspectie te wensen over. Inspecteurs constateerden ruim honderd overtredingen op dit gebied. Zo bestaat bij het bloed afnemen en wondverzorging het risico van besmetting met hiv of hepatitis. Werknemers moeten volgens de inspectiedienst meer voorlichting en instructie krijgen over manieren om veilig te kunnen werken. (ANP)

Lees ook:

‘Machtsmisbruik in gehandicaptenzorg taboe’

Seksueel misbruik gehandicapten slecht gemeld

Arbeidscontrole in gehandicaptenzorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.