Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezamenlijk bezoek HiMSS stimuleert samenwerking Belgische en Nederlandse ziekenhuizen

Mario Gibbels
Voor het eerst zal er samen met de Nederlandse delegatie een grote Belgische delegatie meegaan naar de HiMSS, ’s werelds grootste zorgict beurs die komend jaar in Atlanta zal plaatsvinden. Johnny van der Straeten, secretaris generaal van de Belgische Vereniging van Ziekenhuizen en gedelegeerd bestuurder van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), verwacht dat het gezamenlijk bezoek aan de HiMSS de samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische ziekenhuizen zal stimuleren.

Waarom gaat er komend jaar een Belgische delegatie mee naar de HiMSS?

“Voorheen gingen vertegenwoordigers van de Waalse ziekenhuizen mee met de Franse delegatie en vertegenwoordigers van de Vlaamse ziekenhuizen mee met de Nederlandse delegatie. We hebben nu besloten om als Belgische ziekenhuizen gezamenlijk naar de HiMSS te gaan en voor de organisatie hebben we de Convention Company in de arm genomen die ook de organisatie voor de Nederlandse delegatie voor haar rekening neemt.”

Hoeveel Belgische ziekenhuizen gaan er mee naar Atlanta?

“Ik verwacht dat er vertegenwoordigers van zo’n dertig Belgische ziekenhuizen mee zullen gaan, van de in totaal 102 Belgische ziekenhuizen.”

Hebben jullie als Belgische Vereniging van Ziekenhuizen nog een eigen programma in Atlanta?

“We hebben niet specifiek een eigen programma. Wel hebben we vertegenwoordigers van de Cleveland Clinic en de Mayo Clinic uitgenodigd om een voordracht te geven over hoe zij, als Amerikaanse topziekenhuizen, ict-vraagstukken aanpakken. Daarnaast is er natuurlijk het programma van de HiMSS en verzorgen de verschillende leveranciers informatiesessies.”

Gaan de Belgische ziekenhuizen nog met een bepaald doel naar de HiMSS?

“We hebben in België een financieringssysteem dat is gebaseerd op de zogeheten drg’s (diagnosis-related group) in combinatie met de zorgzwaarte. De drg’s worden afgeleid van het medisch dossier en de zorgzwaarte van het verpleegkundig dossier. De Belgische ziekenhuizen zijn daarom op zoek naar een ict-leverancier die beide dossiers kan integreren. Daarnaast zijn we natuurlijk ook erg geïnteresseerd in de nieuwste ontwikkeling met betrekking tot de personal health records. We zien het hier in België als een onomkeerbare ontwikkeling dat de patiënt steeds meer eigenaar wordt van zijn eigen dossier.”

En gaan jullie ook nog wat samen met de Nederlanders doen?

“Ik ga ervan uit dat de harmonicadeur tussen het Holland House en het Belgisch Café na de eerste dag omhoog kan. Je ziet toch steeds meer, als het gaat om de gezondheidszorg, dat de grenzen artificeel worden. In het UZA is bijvoorbeeld 8 procent van de artsen en 8 procent van de patiënten Nederlander. We hebben dan ook al samenwerkingsovereenkomsten met verschillende ziekenhuizen in Noord-Brabant en Zeeland. Ik denk dat zo’n gezamenlijk bezoek aan de HiMSS zeker een stimulans is voor verdere samenwerking.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.