Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gezondheidstak Google lanceert smartwatch

De zorgtak van Google-moeder Alphabet, Verily, heeft een eigen smartwatch geïntroduceerd: de Study Watch. Het is speciaal ontwikkeld voor wetenschappers.
studywatch400.jpg

Dat is geen concurrent voor de smartwatches van aanbieders als LG, Motorola of Polar, maar een hulpmiddel om door middel van geavanceerde sensoren data te verzamelen bij deelnemers aan grootschalige onderzoeken. Het gaat daarbij volgens het blog van Verily om het ‘schaalbaar kunnen verzamelen van complexe datasets’, bijvoorbeeld bij klinische studies.

Sensoren
Het horloge, dat voorlopig niet beschikbaar is voor consumenten, bevat sensoren voor ECG, hartslag, huidweerstand en beweging. De accu moet een week meegaan, zodat de gebruikers niet om de haverklap hun horloge aan een lader moeten leggen. Dat levert volgens Google betere meetresultaten op. Bovendien kan het horloge alle ruw data van een week kwijt in het eigen geheugen. Verily zal Study Watch gaan inzetten voor projecten als het Personalized Parkinson’s Project en de eigen zogeheten Baseline study, waarbij van een aantal deelnemers zeer gedetailleerd gezondheidsgegevens en genetische profielen worden verzameld.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-Health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

1 REACTIE

  1. Door Verily aangekondigd, maar hier niet vermeld, inherent gebrek aan toegang voor de patiënt tot zijn eigen gezondheidsmeetgegevens, maakt dit eigenlijk a priori onverkoopbaar. Welke parameters gemeten worden en met welke specificaties zijn voorlopig ook niet beschikbaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.