Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezondheidszorg voor asielzoekers sterk verbeterd

De toegankelijkheid voor asielzoekers van de huisartsenzorg en van de publieke gezondheidszorg is verder verbeterd. Een aantal belangrijke punten is echter nog niet goed geregeld. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een vervolgonderzoek.
Gezondheidszorg voor asielzoekers sterk verbeterd

De Inspectie publiceerde vorig jaar een onderzoek naar de medische zorg voor asielzoekers. In het nieuwe vervolgonderzoek ging de inspectie na of de betrokken organisaties de maatregelen die zij in 2011 opgelegd kregen, hebben uitgevoerd en of zij nu voldeden aan de normen van het nieuwe zorgmodel. Dat is grotendeels het geval. Maar de punten moeten nog op de i. De inspectie ziet hierop toe in haar reguliere contacten met GGD’en en organisaties voor jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Jeugdgezondheidszorg

De GGD’en spannen zich voldoende in om zoveel mogelijk kinderen van asielzoekers te bereiken, maar kunnen het exacte bereik van de jeugdgezondheidszorg niet aangeven. Daarnaast leven niet alle GGD’en de normen na op het punt van de JGZ-intake, het gebruik van tolken en het kenbaar maken van de klachtenregeling aan asielzoekers. Niet alle GGD’en hebben samenwerkingsafspraken, maar hier wordt wel volop aan gewerkt.

Huisarts op locatie

Het beleid van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is op orde, maar de uitvoering van de niet-medische gidsfunctie is dat nog niet voldoende. De inspectie wil dat het COA haar interne kwaliteitssysteem zodanig verbetert dat controle en zo nodig bijsturing plaatsvindt op de uitvoering van de niet-medische gidsfunctie. De IGZ concludeert dat er onduidelijkheid is over de zorg en de toegankelijkheid van de huisartsenzorg op de bijzondere opvanglocaties (gezinsopvanglocatie, procesopvanglocatie en vrijheidsbeperkende locatie). Dit leidt tot risico’s. De inspectie adviseert het COA om hierover geen onduidelijkheid te laten bestaan en ervoor te zorgen dat de zorg op deze bijzondere locaties ook voldoet aan alle normen van het nieuwe zorgmodel, waar dat nog niet het geval is.

Normen

Het Gezondheidscentrum Asielzoekers (GC A) leeft de normen voldoende na en voert nieuw beleid in voor verdere verbetering van toegankelijkheid van huisartsenzorg. De inspectie heeft waardering voor de inspanningen van het GC A om asielzoekers met medische problemen en gezondheidsrisico’s beter te bereiken met de medische intake. Ook voert het GC A een heldere verdeling in van verantwoordelijkheden in de huisartsenzorg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Zorg toegankelijker voor asielzoekers’

Extra controle gezondheid asielzoekers met checklist

Meer complicaties bij zwangere asielzoekers

Inspectie onderozekt zorg asielzoekerscentra

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.