Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ: Geen geld voor nieuwe patiënten

AMSTERDAM - De GGZ trekt aan de bel. In veel regio’s hebben instellingen voor geestelijke gezondheidszorg geen geld meer om nieuwe cliënten aan te nemen. De oorzaak is de sterk toegenomen vraag, terwijl het budget achterblijft, aldus de Volkskrant.

Ook gehandicaptenzorgorganisaties en thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen niet de noodzakelijke hulp bieden uit geldgebrek, met als gevolg dat de wachtlijsten oplopen. Ongeveer 600.000 mensen maken gebruik van de diensten van de GGZ, in tehuizen of poliklinisch.

Geen geld

Het probleem is dat het budget amper toeneemt en vaak al is ingevuld voor heel 2006. “Ik ontvang van steeds meer instellingen het signaal dat ze te horen krijgen van het zorgkantoor dat er geen geld meer is voor de behandeling van nieuwe patiënten,” aldus Jos de Beer, directeur van GGZ Nederland, in de Volkskrant.

80 miljoen tekort

De krant meldt dat het tekort binnen de GGZ inmiddels is opgelopen tot 80 miljoen euro, bij een begroting van 3,6 miljard. “De zorgvraag overstijgt zodanig het budget voor dit jaar, dat Achmea nu al aankijkt tegen een tekort van 70 miljoen,” zegt de directeur zorg van zorgverzekeraar Achmea, Guus van Montfort. VGZ voorziet een tekort van 50 miljoen over 2006, terwijl concurrent CZ zegt in vier regio’s 5 tot 10 miljoen euro extra nodig te hebben om aan de vraag te voldoen.

AWBZ

Het krappe budget kan niet voldoen aan de vele behandelverzoeken van mensen die recht hebben op een behandeling of opvang. Volgens de Volkskrant doen de problemen zich vooral voor bij de zorg die uit de AWBZ moet worden betaald. De zorg die uit de wet Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten wordt betaald beloopt meer dan 21 miljard euro per jaar, bijna de helft van de totale zorguitgaven.

’Citroen al uitgeperst’

“Het tweede halfjaar moet nog beginnen en de citroen is al uitgeperst,” aldus Van Montfort van Achmea. Volgens een woordvoerder van VGZ zal het niet lang duren voordat de eerste rechtszaak tegen de zorgverzekeraar wordt aangespannen waarin een patiënt zijn behandeling opeist, aldus de Volkskrant.

Reactie Ross

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid laat weten dat er nog 197 miljoen euro voor noodgevallen beschikbaar is, maar instellingen en verzekeraars stellen dat dit geld allang is uitgegeven. De Tweede Kamer vergadert morgen over de AWBZ. (Volkskrant)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.