Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz investeert weer in vastgoed

De investeringen in vastgoed binnen de ggz zijn vergeleken met 2016 toegenomen met 40 procent. Er zijn vooral investeringen gedaan in bedrijfsgebouwen en terreinen waaronder een aantal lopende nieuw- en verbouwprojecten. Het gaat in totaal om een bedrag van 190 miljoen euro.
Rekenkamer
Fotolia

Dat blijkt uit een analyse van 205 jaarverslagen van ggz-instellingen over 2017 door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs. De onderzochte organisaties vertegenwoordigen 95 procent van de sector.

Inhaalslag

De afgelopen jaren daalden de investeringen juist. Een verklaring voor de stijging is dat de sector een inhaalslag maakt en dat er vooral sprake is van noodzakelijke vervangingsinvesteringen. De investeringen in vastgoed zijn wel lager dan een aantal jaren terug. Toen bedroegen investeringen in de ggz jaarlijks rond de 300 miljoen euro. Volgens Intrakoop wijzen de investeringen erop dat de conjunctuur voor de sector opgaand is.

Verliezen

Uit de analyse blijkt ook dat 41 van de 205 ggz-organisaties over 2017 rode cijfers hebben gepubliceerd. De verliezen worden veroorzaakt door reorganisatie- en fusiekosten. De netto resultaten van de ggz sector in z’n geheel zijn positief; 11 miljoen euro tegenover 58 miljoen euro in 2016. De financiële verschillen tussen organisaties zijn groot. Vooral grotere ggz-organisaties hebben hun resultaten in 2017 zien verbeteren. Kleinere organisaties die zich richten op een specifieke doelgroep of vorm van zorgverlening presteerden ook goed.

Extern personeel

Ook de ggz worstelt met het personeelstekort. Eind 2017 waren er ruim vierduizend openstaande vacatures in de sector. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures is in 2017 toegenomen met 39 procent. ‘Veel organisaties huren meer extern personeel in. Dat zien we terug in de jaarcijfers. De kosten voor personeel niet in loondienst zijn in 2017 enorm toegenomen, met 21,7 procent. Ze maken nu 7 procent van de totale personeelskosten van 4,8 mld euro uit’, aldus Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop.

De ambulantisering van de ggz is verder doorgezet. In 2017 daalde de klinische capaciteit met -11,5 procent naar ruim 24.000 bedden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.