Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz is bezorgd over vierde overgangsjaar

Mark van Dorresteijn
GGZ Nederland vreest dat de prestatiebekostiging voorlopig op losse schroeven staat door de val van het kabinet. Dat zou betekenen dat 2011 het vierde overgangsjaar wordt.
Ggz is bezorgd over vierde overgangsjaar

De curatieve geestelijke gezondheidszorg is in 2008 overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. De bekostiging gaat echter nog via het oude budgetsysteem. Ggz-instellingen registreren de zorg wel in dbc’s, maar worden aan het einde van het jaar via een nacalculatie nog steeds betaald volgens de oude AWBZ-normen. Daarvoor moeten ggz-instellingen twee bekostigingssystemen naast elkaar hanteren.

Twee bekostigingssystemen

GGZ Nederland vreest dat de geplande afrekening via dbc’s voor 2011 in gevaar komt. Om die datum te halen, moet er voor de zomer duidelijkheid komen. Dat wordt echter doorkruist door de val van het kabinet. Dat betekent dat ggz-instellingen in 2011 opnieuw twee bekostigingssystemen in de lucht moeten houden. “Dat zou heel jammer zijn”, zegt Jos de Beer, directeur GGZ Nederland. “We kunnen niet blijven hangen in dubbele systemen.”

Tussentijdse afrekening dbc’s

GGZ Nederland onderhandelt nog steeds met zorgverzekeraars over tussentijdse afrekening van dbc’s. Verzekeraars willen pas afrekenen als dbc’s zijn afgesloten. Dat heeft tot gevolg dat instellingen lang moeten wachten op hun geld, want de gemiddelde looptijd van dbc’s is acht maanden. Ggz-instellingen moeten aankloppen bij banken om een groot deel van hun omzet te lenen. De rente wordt niet geheel vergoed door de overheid. Banken willen niet meer dan drie maanden bevoorschotten. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NZa: volledige prestatiebekostiging curatieve GGZ in 2011

Bonden starten actie tegen dbc’s in ggz

NZa: rente kan terug naar curatieve ggz

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.