Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz komt met keurmerk voor online hulpsites

Mark van Dorresteijn
Diverse ggz-organisaties hebben samen een onlinehulpstempel bedacht om duidelijkheid te geven over de kwaliteit van online hulpsites. Het keurmerk is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van VWS.
Ggz komt met keurmerk voor online hulpsites

Online ggz-hulp bestrijkt een terrein waarbij mensen hun persoonlijke geestelijke gezondheidsproblemen online delen met mensen die ze niet kennen en waarschijnlijk nooit persoonlijk zullen ontmoeten. Om die reden is het volgens de organisaties belangrijk dat er veilig, voorzichtig en vertrouwelijk wordt omgesprongen met persoonlijke informatie. Dit is een van de onderdelen waar het keurmerk over oordeelt.

Effectiviteit, transparantie en gebruikersvriendelijkheid

Andere beoordelingscriteria zijn effectiviteit, transparantie en gebruikersvriendelijkheid.

Na de lancering op 1 november kunnen aanbieders hun website aanmelden om het Stempel te verwerven. Het Stempel bestaat uit een expertoordeel en gebruikersoordelen. De eerste stap is dat aanbieders met behulp van een vragenlijst (zelfcertificeringslijst) het eigen aanbod beoordelen aan de hand van de verschillende criteria. Als de lijst is ingevuld, kan deze formeel ingediend worden voor beoordeling door experts. Wanneer de experts een positieve beoordeling geven, ontvangt de interventie het Onlinehulpstempel én wordt de interventie opgenomen in het overzicht Goedgekeurd Hulpaanbod. Vanaf dit moment kunnen gebruikers ook hun oordeel geven.

Ontwikkeling keurmerk

Het Onlinehulpstempel is ontwikkeld in samenwerking met ggz-professionals die ervaring hebben met online hulpprogramma’s. Zij leverden input vanuit theoretisch en praktisch perspectief. Deze en andere experts vormen samen een poule die de interventies en modules gaan beoordelen. De volgende organisaties zijn betrokken bij het OnlineHulpstempel: 113 Online, Altrecht, AMC-UVA, Dimence, GGZ Nederland, Interapy, Jeugdriagg Noord Holland Zuid, Lentis, Stichting E-hulp.nl, Netwerk Online Hulp, Tactus, TNO en VNN (Verslavingzorg Noord Nederland).

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Onlinehulpstempel )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.