Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Limburg start uitzendbureau met patiënten

De GGZ Noord- en Midden-Limburg begint volgend jaar met een eigen uitzendbureau voor psychiaterische patiënten. Dat schrijft regionaal dagblad de Stentor. De patiënten zijn in te huren om klusjes te doen, honden uit te laten, tuinen te onderhouden en computers te repareren. Het werk biedt hen een zinvolle dagbesteding.
GGZ Limburg start uitzendbureau met patiënten

Koos Föllings, directeur langdurige zorg bij de GGZ-instelling, zegt in het dagblad van plan te zijn om met een groep van honderd patiënten te beginnen. Dankzij behandeling en/of medicijnen zijn de mensen in staat vrij zelfstandig te wonen. Ook kunnen ze werkzaamheden verrichten.

Dagritme patiënten

Het werk bezorgt ze een dagritme en vergroot het gevoel van eigenwaarde. Föllings: “Eén van de grootste problemen van psychiatrische patiënten is ledigheid. Ze hebben niets omhanden, waardoor de kans groot is dat ze vereenzamen. Daarom geven wij ze een baan. Uit zichzelf komen ze niet op tijd uit bed, maar wel als ze weten dat ze de hond van mevrouw Janssen moeten uitlaten, omdat zij anders niet naar de markt kan gaan.”

Verplicht werken

De GGZ-directeur verzekert dat patiënten niet verplicht moeten werken. “Ze mogen werken. Wij stimuleren het wel. En ons motto is: kan niet bestaat niet. Tenzij is aangetoond dat het niet kan.”

Bedrijfsrestaurants

Hij geeft als voorbeeld dat de twee bedrijfsrestaurants op het terrein van de GGZ in Venray grotendeels worden gerund door patiënten. “Ze krijgen minimale begeleiding, zodat ze zelf veel moeten regelen. En laten we eerlijk zijn: waarom zou iemand die af en toe stemmen hoort geen soep kunnen opscheppen?”

Verhuisploeg

Op dit moment beschikt de GGZ in Venray tevens over een verhuisploeg, klussenbedrijf en computerwerkplaats. Er werken in totaal 36 patiënten. Directeur Föllings: “Werk is heel betekenisvol. Eén patiënte van ons, een moeder van rond de vijftig met drie kinderen, geeft een dag per week les en werkt een dag in het personeelsrestaurant. Ze zegt: ‘Ik moet er niet aan denken dat ik geen werk meer heb. Dan begin ik weer te piekeren en krijg ik weer problemen’.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘GGZ houdt teveel vast aan zelfredzaamheid’

Politie wil 24 uur steun van de ggz

Toename aantal cliënten in ggz

Mondriaan en GGZ in Limburg breken fusie af

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.