Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz mag AWBZ-geld meenemen naar cure

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Ggz-aanbieders mogen AWBZ-geld overhevelen naar de Zorgverzekeringswet (ZVW). De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft daarvoor een tijdelijke oplossing bedacht.
Ggz mag AWBZ-geld meenemen naar cure

Ggz-aanbieders lopen tegen de ‘knip’ tussen de AWBZ en de ZVW aan als zij het aantal bedden in de langdurige zorg verminderen en mensen meer in hun eigen omgeving helpen met kortdurende behandelingen. De overtuiging dat dit beter is voor patiënten wordt breed gedragen. Maar instellingen worden financieel gestraft als ze dit doen. Want als ggz-instellingen daardoor in de AWBZ minder zorg leveren dan zij hebben afgesproken met zorgkantoren, krijgen ze het volgende jaar minder geld. In de ZVW zijn ze echter vaak meer geld kwijt, maar zorgverzekeraars willen die overproductie niet betalen. Daardoor betalen ze de beddenreductie feitelijk uit eigen zak. De NZa krijgt hierover veel klachten.

NZa: tijdelijke oplossing

Om dit probleem het hoofd te bieden is er behoefte te kunnen schuiven tussen de budgetten van beide systemen. De NZa heeft daarvoor een oplossing bedacht, omdat anders de extramuralisering van de ggz onnodig wordt belemmerd. Zorgaanbieders, zorgkantoren en verzekeraars kunnen in 2011 met een formulier de NZa verzoeken om geld over te hevelen van de ene naar de andere wet. Deze oplossing is tijdelijk. De NZa komt later dit jaar met een advies voor een structurele oplossing. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Aantal bedden stijgt in ggz

‘Eenvoud belangrijk bij ggz-dbc’s’

NZa: omzet ggz stijgt minimaal

Zorgmanager van het Jaar 2011

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.