Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

GGZ Nederland: ‘35.000 mensen wachten op gespecialiseerde ggz’

Redacteur Zorgvisie
De leden van GGZ Nederland hebben 35.000 mensen op de wachtlijst voor gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg. Dit blijkt uit een ledenpeiling van GGZ Nederland. Het aantal wachtenden wijkt af van de gegevens die Vektis aan de NOS verstrekte. ‘Het lagere cijfer uit de peiling van GGZ Nederland geeft een genuanceerder beeld, maar is nog altijd ongelooflijk hoog’, aldus voorzitter Jacobine Geel van GGZ Nederland.
Wachtkamer Istock660
Dit rapport geeft de uitkomsten van de tweede controlereeks die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gedaan naar de inspanningen van zorgverzekeraars om de wachttijden te verminderen weer.

‘De wachttijd is een hardnekkig probleem en heeft onze voortdurende inzet en aandacht nodig.’

Eerdere berichtgeving

Het ledenonderzoek nuanceert eerdere berichtgeving van de NOS, die uitging van 61.000 wachtenden voor de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg en 27.550 wachtenden voor de basis ggz. Volgens een berekening van Vektis is een inschatting gemaakt van het aantal wachtende cliënten, zonder de instellingen te bevragen op het aantal wachtenden. Deze inschatting is op basis van de instroomcijfers van 2016. De cijfers uit de ledenpeiling van GGZ Nederland vallen een stuk lager uit dan eerdere berichtgeving. Desalniettemin noemt Geel het aantal wachtenden nog steeds ‘ongelooflijk hoog.’

Personeelstekorten

Voor het duurzaam terugdringen van de wachttijden is het oplossen van personeelstekorten onontbeerlijk. De arbeidsmarktkrapte is een groot probleem. Er zijn soms te weinig regiebehandelaren om de zorg te bieden. Landelijk zijn er honderden vacatures in de ’tekortberoepen’. ‘Het tegengaan van de regeldruk is tevens hard nodig, aangezien 33 procent van alle zorgtijd in de ggz naar de administratie gaat. Tenslotte vindt GGZ Nederland de deelname van de VNG aan het hoofdlijnenakkoord belangrijk in de aanpak van wachttijden. Voor een goede uitstroom uit ggz-instellingen is een actieve inzet van gemeenten rond wonen en ambulante begeleiding van groot belang.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het is zeer zorgelijk dat er geen goede opvang is als men het GGZ zou kunnen verlaten.
    Aan de voorkant staan er dus 35.000 te wachten voor opname en/of andere soort hulp.en verblijven nu vooral ook ouderen die allang Een indicatie hebben voor opname in begeleid wonen/verzorgingshuis maar er is geen plaats. Dus gedwongen in de GGZ een plaats bezet houden die niet nodig is maar men kan ook niet naar huis en voor opname in een verzorgingshuis gaat men minstens een jaar op de wachtlijst! Het is van groot belang dat gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen om te zorgen voor opvang. We ondervinden het in onze gemeente. De cliënten zijn daardoor ook ver weg van hun mantelzorgers wat eenzaamheid teweeg brengt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.