De gemeente Tilburg heeft een tarief vastgesteld van 94 euro per uur voor een behandeling in de jeugd-ggz. Dat ligt onder de kostprijs die de NZa heeft berekend, van 105 euro. Volgens GGz Breburg is het tarief van de gemeente Tilburg niet proportioneel, omdat er wordt uitgegaan van de kosten van een ‘gewone’ behandeling, terwijl de organisatie voornamelijk specialistische en hoogspecialistische ggz biedt. Toch moest de ggz-aanbieder zich naar eigen zeggen wel inschrijven op de aanbesteding, omdat de gevolgen voor medewerkers en cliënten te groot zouden zijn als dit niet gebeurde. Maar met de tarieven die de gemeente Tilburg biedt, verwacht GGz Breburg in 2018 een verlies van 290 duizend euro te lijden. Niet alleen de tarieven voor behandelingen zijn volgens de aanbieder te laag, ook die voor diagnostiek en de etmaaltarieven voor verblijf met intensieve verzorging liggen onder de kostprijs. Consultatie wordt daarnaast helemaal niet meer vergoed door de gemeente.
Tarieven jeugd-ggz niet kostendekkend
Volgens de gemeente Tilburg zijn de tarieven inderdaad niet kostendekkend, maar is het aan GGz Breburg om de organisatie zo in te richten dat de tarieven dat wel zijn. Er zijn andere aanbieders die wel uit de voeten kunnen met de tarieven, stelt de gemeente, dus dat GGz Breburg verlies dreigt te lijden door tarieven is een risico waar de organisatie zelf mee moet omgaan.
Nieuwe aanbesteding om tarieven jeugd-ggz
De rechtbank in Breda heeft GGz Breburg in het gelijk gesteld. De aanbieder heeft volgens de rechter een bijzondere plaats in de regio, omdat GGz Breburg de enige is die bepaalde hoogspecialistische jeugdzorg aanbiedt. De gemeente is bovendien verplicht om ervoor te zorgen dat deze hulp beschikbaar blijft voor jongeren. Daarom heeft de rechter geoordeeld dat de gemeente Tilburg een nieuwe aanbestedingsronde moet houden.
Reactie GGZ Nederland
GGZ Nederland laat weten blij te zijn met de uitspraak van de rechter. ‘De toekomst van de jeugd-ggz staat al langer onder grote druk. GGZ Nederland maakt zich ernstige zorgen over het behoud en de beschikbaarheid van benodigde gespecialiseerde psychische jeugdhulp’, staat op de website te lezen. De branchevereniging vindt dat er door deze uitspraak eindelijk erkenning is voor te lage tarieven in de jeugd-ggz en is daar blij mee. ‘Want hulp en kennis in de hoogspecialistische jeugdhulp mag niet verdwijnen. Investeren in jeugdigen met een psychische kwetsbaarheid is investeren in de toekomst, van het individu, het gezin en de samenleving.
Ook in Alkmaar diende onlangs een rechtszaak over jeugd-ggz. Daar oordeelde de rechter dat de regio en de zorgaanbieders nog eens om tafel moesten om te overleggen over redelijke tarieven. De gemeente moet de tarieven daarbij beter motiveren, terwijl de zorgaanbieders hun kostprijzen beter moeten toelichten.