Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Nederland blij met privacy uitspraak NZa

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is de privacy van patiënten voldoende gewaarborgd bij declaraties in diagnose-behandelingcombinaties (dbc’s). Dat meldt de autoriteit in een onderbouwing die zij op aanwijzing van het College van Beroep voor het bedrijfsleven moest maken. Brancheorganisatie GGZ Nederland is tevreden met de onderbouwing van de NZa
GGZ Nederland blij met privacy uitspraak NZa

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde in augustus 2010 dat de NZa nog eens moest kijken naar de informatie die ggz-medewerkers in de dbc-systematiek verplicht zijn te vermelden op de factuur. Dit oordeel kwam na een juridische strijd die in 2008 was ingezet door een groep vrijgevestigde psychiaters, psychologen en psychotherapeuten. Deze groep vindt de vermelding op de factuur een schending van het beroepsgeheim. De NZa schrijft nu dat de privacy door tal van maatregelen voldoende is beschermd. “Artsen in de ggz vermelden namelijk slechts de hoofddiagnosegroep op de declaratie, bijvoorbeeld ‘angststoornis’. Individuele details van de behandeling kennen alleen de arts en patiënt. Bovendien hebben zorgverzekeraars de privacybelangen van verzekerden in een nieuwe ‘Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Zorgverzekeraars’ gewaarborgd.”

Mengelberg kritisch

Psychiater Kasper Mengelberg, initiator van de actiegroepering DeVrijePsych, hekelt de onderbouwing van de NZa. “Het College van Beroep heeft geoordeeld dat de NZa de regelgeving moest aanpassen. Dat heeft de autoriteit niet gedaan. Ze hanteert dezelfde regels maar dan nu met een andere uitleg. Ze leggen dus de uitspraak van het college naast zich neer.”

Via de Tweede Kamer

Mengelberg beraadt zich op vervolgstappen. “Juridisch is er geen hoger beroep mogelijk tegen een uitspraak van het College van Beroep. We zouden wel nog een keer naar hetzelfde college kunnen stappen. Ik vind het bizar dat de staat op deze manier een rechterlijke uitspraak negeert.” Een andere route loopt volgens Mengelberg via de Tweede Kamer. “Sinds kort kan de minister regels van de NZa vernietigen als de Kamer daartoe aanzet. Dat zou hiervoor ook kunnen gelden. Hier vind ik de Kamerfracties van de SP en GroenLinks aan mijn zijde.”

Paul van Rooij

Directeur Paul van Rooij van brancheorganisatie GGZ Nederland is blij met de uitspraak van de NZa. “Het is volgens mij een keurige uitspraak van de autoriteit. Ik denk dat nu de kous wel af is en dat we weer allemaal aan de slag kunnen met de dbc’s.” Volgens Van Rooij behartigt Mengelberg de belangen van slechts een klein groepje ggz-aanbieders. “Het merendeel heeft geen problemen met het declareren in het dbc.”  (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Schending privacy ggz-patiënt houdt aan’

Privacy en ggz

‘Eenvoud belangrijk bij uitwerking ggz-dbc’s’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.