Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

GGZ Nederland komt niet aan een miljard overschrijding

GGZ Nederland komt in eigen berekeningen bij lange na niet uit op een overschrijding van een miljard euro bij de overheveling van de ggz naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Vorige week concludeerde het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) nog dat de overheveling van de geneeskundige ggz van de AWBZ naar de Zvw in 2008 heeft geleid tot een kostenstijging van bijna 1,1 miljard euro.
GGZ Nederland komt niet aan een miljard overschrijding

De sinds de overheveling totaal gerealiseerde volumegroei komt uit op 183 miljoen”, aldus een woordvoerder van GGZ Nederland. Volgens GGZ Nederland is een deel van de stijging afkomstig van extra zorg die nu onder de Zvw valt, en vroeger niet in de AWBZ zat, maar toen aanvullend verzekerd was. “Dit is het geval met de eerstelijnspsychologie, die voorheen niet in de AWBZ-budgetten zat, en nu wel in de Zvw is opgenomen. En dat geldt ook voor pakketuitbreidingen zoals dyslexie.”

Eigen bijdrage

GGZ Nederland vermoedt dat de CvZ-berekening wellicht door de eigen bijdrage voor psychotherapie en extra stijgingen in het opleidingsfonds hoger uitvalt. “Maar dan nog komen we bij lange na niet uit op een miljard.”

Afwijkende uitkomsten

Een woordvoerder van het CvZ legt uit: “De cijfers die wij gebruiken komen uit de verantwoordingen. Terwijl de cijfers van GGZ Nederland productiecijfers zijn. Die systematiek is anders en dat verklaart wellicht de afwijkende uitkomsten. Maar structureel horen de productiehoogte van de branche en onze cijfers natuurlijk overeen te komen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

Ggz-markt slecht toegangkelijk voor nieuwe aanbieders

Ggz is bezorgd over vierde overgangjaar

Top-10 bestuurderssalarissen: ggz aan kop

NZa: rente kan terug naar curatieve ggz

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.