Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

GGZ Nederland teleurgesteld over verlaging eigen bijdrage

GGZ Nederland schrijft diep teleurgesteld te zijn dat minister Schippers toch heeft vastgehouden aan het invoeren van een eigen bijdrage alleen voor de ggz. Met een motie van Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Hanneke Bruins Slot (CDA) probeerden koepels GGZ Nederland, NVvP en LPGGz tevergeefs de invoering te voorkomen.
GGZ Nederland teleurgesteld over verlaging eigen bijdrage

De brancheorganisatie schrijft: “Ondanks dat de minister, mede door onze inzet en het aandragen door ons van vele alternatieven, de maatregelen rond de eigen bijdragen, hier en daar wat heeft verzacht, zijn wij toch diep teleurgesteld dat de minister heeft vastgehouden aan het invoeren van een eigen bijdrage alleen voor de ggz. De maatregel is discriminerend ten opzichte van somatische tweedelijnszorg en versterkt het stigma van psychische aandoeningen en verhoogt het risico op zorgmijding.”

Kwetsbaar

GGZ Nederland is ook ontstemd over het feit dat de minister aangeeft dat de mogelijkheden om de meest kwetsbare groepen te ontzien bij het heffen van een eigen bijdrage voor 2012 beperkt zijn. “Wij zijn van mening dat het ministerie onvoldoende inspanning heeft gepleegd op dit front. Er is onvoldoende nagedacht over de consequenties en risico’s van de maatregelen voor patiënten en zorgaanbieders en het zou beter zijn daar eerst onderzoek naar te doen. Ook is niet onderzocht wat de verlaging van de tarieven van de dbc’s langer dan 18.000 minuten betekent voor de betrokken, ernstig zieke mensen.”

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage voor de tweedelijns-ggz wordt verlaagd van 275 euro naar 200 euro en voor behandelingen tot 100 minuten zal een eigen bijdrage worden gerekend van 100 euro per jaar. De eigen bijdrage voor verblijf wordt gehandhaafd op 145 euro per maand. Mensen die onvrijwillig op basis van de wet BOPZ worden opgenomen of in een crisis verkeren, worden uitgesloten van de eigen bijdrage evenals de jeugd tot 18 jaar. Ook de ‘behandeling kort’ blijft alsnog in het basispakket. De financiële ruimte voor deze maatregelen is gevonden door het tarief voor de dbc’s in de curatieve ggz voor behandelingen langer dan 18.000 minuten te begrenzen tot het tarief voor de behandelingen tot 18.000 minuten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Schippers verlaagt eigen bijdrage ggz

Meest kwetsbare ggz-patiënt toch ontzien

Schippers: prestatiebekostiging ggz in 2013

‘Bezuinigingen ggz zijn paniekvoetbal’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

 1. Ja als je ziek bent is het overleven want leven met geld zorgen en niet meer naar een arts durven is onmenselijkEigenbijdragen ziekentaxi 95euro per jaar,taxi gemeente 20ct per kilometer,ontoereikend budget huishoudelijke hulp 500euro tekort,geen verz hulp in zuidhorn voor alle huishoudelijke hulpen,maar wat als ze iets krijgen?Wat als je steeds moet bijbetalen voor med ,nou gewoon niet halen dus.geen reisgeld hulpGeen dieet nierziekte.hoge eigen bijdragen ziekenfonds.
  Zorg op maat is voorbij voor zieken.4 gemeentes geven veel te weinig voor hulp dus moet je nog meer zelf betalen als dat geen onrechtmatigheid is.
  Heb je geen verzekering hulp dan moet je haar ontslaan want dat ben je wettelijk verplicht dat heb ik moeten doen ,maar zuidhorn zegt vraag je toch iemand die dat niet nodig vind.
  Geen enkele fatsoens norm,en laten het geld waar het niet hoort te zijn.Scio doet de indicatie maar die hebben geen med gegevensdus krijg je foute indicatie,dat staat op hun site ze zorgen voor gem voor lagere kosten dus je bent in de uitverkoop.en de leken van scio kijken op het gem huis de gegevens in.waar ze niet horen te zijn.
  Ik ga ook niet meer naar de dokter dat is te duur.
  En ziekenhuis waar ik veel hun zou moeten is ook te duur.
  Ziek zijn is een langzame dood
  geworden.

 2. Lees alle reacties
 3. zorgmijding…ik MOET wel.ik heb al veel moeite om de eigen bijdrage van lichamelijke aandoeningen te voldoen.ik kan die 200 euro niet betalen.ik heb de arts dan ook al gemeld on 2012 niet meer te komen.ik ben GEEN zorgmisbruiker.ik ga alleen naar de huisarts als het ECHT nodig is.bij AL mijn artsen kom ik al zo min mogelijk.alleen indien nodig.en TCH word ik gestraft vanwege een aantal lichamelijke ziektes en nu ook door mijn geestelijke ziekte.ik ben inmiddels helemaal klaar met al mijn ellende.deze eigen bijdrage en andere dingen,zijn de druppel voor mij.ik glijd steeds verder af.de dood is nu zo langzamerhand meer dan wenselijk.ik ben er klaar mee.tot nooit meer ziens.

 4. ik hoop dat hun zelf eens goed in de probleem komen dat hun ook geen uit weg weet ik zit zelf ook ggz wege erg trama jeug en nicht heeft zelfmoortpleeg ik weet zelf hoe op straat kan gaan als ik geen hulp meer krijg dan raak huis kwijd kom weer op straat begin weer let op mijn worden zelfmoord komt strak meer en druk waar zijn mee bezege laat dan iedreen wat meer bij draag betaal kommen ook toch hier ze probleem mee

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.