Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

GGZ NL praat weer met Schippers

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
GGZ Nederland gaat het overleg met minister Edith Schippers over een bestuursakkoord weer oppakken. “VWS is akkoord gegaan met onze voorwaarden”, zegt directeur Paul van Rooij.
GGZ NL praat weer met Schippers

GGZ NL had het overleg opgeschort, nadat Schippers de sector in juni overviel met een pakket bezuinigingsmaatregelen ter grootte van 593 miljoen euro. Om het gesprek weer te hervatten, had de brancheorganisatie van ggz-instellingen enkele voorwaarden gesteld. Daarmee is VWS akkoord gegaan.

GGZ NL: Volume- of tariefkorting

Zo krijgen ggz-instellingen en zorgverzekeraars de vrijheid om de budgetkorting van 220 miljoen euro naar eigen inzicht in te vullen. VWS houdt niet langer vast aan verlaging van de tarieven als de enige manier om de bezuinigingen te realiseren. Instellingen mogen in overleg met verzekeraars ook minder patiënten behandelen. De Nederlandse Zorgautoriteit moet de spelregels nog in beleidsregels gieten. Van Rooij: “De essentie is dat de korting vrij onderhandelbaar is. Ook een combinatie van een tarief- en volumekorting behoort tot de mogelijkheden.”

Ggz int geen eigen bijdragen

Nog een belangrijke voorwaarde is de inning van de eigen bijdragen. Ggz-instellingen weigeren dat te doen, omdat ze er principieel tegen zijn. “De minister erkent nu dat dit een verantwoordelijkheid is van de zorgverzekeraars”, vertelt Van Rooij. “Die zien dat zelf ook in en zijn al bezig met de voorbereidingen. Wij gaan die eigen bijdragen dus niet innen.”

Hardheidsclausule voor gespecialiseerde ggz

Verder krijgen enkele gespecialiseerde ggz-instellingen een uitzondering voor het aftoppen van de dbc’s voor 18.000 minuten of meer. Die krijgen in 2012 hetzelfde tarief als geldt voor de dbc’s voor 12.000 tot 18.000 minuten. Die maatregel treft enkele instellingen onevenredig zwaar. Het gaat om ggz-aanbieders die zijn gespecialiseerd in langdurende en intensieve zorg voor patiënten met een complexe problematiek. Zij helpen onder meer patiënten met een persoonlijkheidsstoornis of autisme. Schippers heeft een hardheidsclausule toegezegd. Hoe die eruit zal zien, is nog niet duidelijk.

Convenant ggz-VWS voor 2013

Inzet van de komende gesprekken zal een bestuursakkoord voor 2013 zijn. Daarbij zullen partijen praten over de invoering van prestatiebekostiging, het terugdringen van het aantal intramurale bedden, het meer aanbieden van ggz aan huis en het inzetten op e-health. Verder hecht GGZ NL aan een gelijk speelveld voor gebudgetteerde ggz-instellingen en nieuwe toetreders. “Wij hebben vertrouwen in de gesprekken. Niets is onbespreekbaar”, verklaart Van Rooij. “Ook aanpassing van de eigen bijdragen is mogelijk voor 2013, mits er maar alternatieve dekking voor is.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Schippers onderzoekt zorgmijdin ggz

B&C: ‘Traditionele ggz-instelling delft onderspit’

Schippers verlaagt eigen bijdrage ggz

4 REACTIES

 1. ben vast en zeker van plan te gaan weigeren te betalen voor deze “rechtse” egoistische regeling!
  Het eigen risico gaat al met E 50,- omhoog! En dan ook nog eens E 200,- bijbetalen! Bekijk het maar!
  Laat de rijken maar meer gaan betalen! De banken, beleggers, villabezitters met die oneerlijke HYPOTHEEKRENTEAFTREK! Die jaarlijks miljarden kost!
  Ik heb er niet voor gekozen om beide ouders te verliezen en posttraumatische stress te ervaren! Ik heb ook een “ziekte” net als mensen met suikerziekte en kanker, maar daar wordt wel bijna alles voor vergoed omdat hun “ziekte”/ letsel van buiten te zien is!
  Ik heb een rechtsbijstandsverzekering en ik ben nu al “voorbereidingen” aan het treffen om in “verzet” te gaan!
  Als de factuur van mijn zorgverzekering op de mat valt voor die bijdrage weiger ik te betalen totdat de zaak voor de rechter komt.
  Er gaan Miljarden euros naar “Rechtse” ” Hobby’s”! Met hun: ” Ikke ikke ikke en de rest kan stikken” mentaliteit!
  Rutte heeft lekker makkelijk praten met zijn villa in Wassenaar en ik “schaam” me ervoor dat Schippers ook uit Utrecht komt. Mijn Utrecht waar de PVDA de grootste is!
  Ik roep iedereen op die dit leest serieus te gaan overwegen te weigeren te betalen, want samen staan we sterk!
  Laat de rechter deze oneerlijke beslissing maar terugdraaien! Want gelukkig leven we nog in een land waarin de Rechtelijke Macht gescheiden is van de Politieke Macht en de uitspraak van een rechter bindend is! Ook voor zogenaamde Bewindslieden ( Ministers )
  Met vriendelijke Groet.

 2. Lees alle reacties
 3. In 2013 moet het CAK de inning uit gaan voeren. Is waarschijnlijk nog niemand die heeft uitgerekend wat die inning weer gaat kosten aan nieuwe computersystemen en bemensing. Maar onder de streep zal de inning waarschijnlijk net zoveel gaan kosten als wat de eigen bijdrage op gaat leveren. Kortom: werkverschaffing op kosten van de GGZ-patient!

 4. Om in CDA termen te spreken, Gode zij dank dat de eigen bijdragen door de verzekeraars moeten worden geind. Overigens weer afwijkend van eerder want de minister heeft gezegd dat ‘het veld’ ‘in onderling overleg’zou kunnen bepalen hoe ze dat zouden gaan innen en dan weet je dat de zwakste partij – de instellingen en de zelfstandig gevestigde psychiaters en psychologen – het haasje zijn.Dus of het nu echt zo gaat ??? de materie is net zo weerbarstig als de krullen van de minister.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.