Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-onderzoek rendeert

Wat levert toepassing van onderzoeksresultaten in de geestelijke gezondheidszorg op? Bij vijf studies is dit onderzocht door het Trimbos-instituut. De geschatte baten tellen op tot ruim 2,4 miljard euro.
fototaliafinance400.jpg
Foto: Fotolia

ZonMw investeerde in de periode 2010-2015 39 miljoen euro in 158 ggz-studies. Dat maakt nieuwsgierig of deze investering, naast verbeteringen in de patiëntenzorg, ook in economisch opzicht rendeert. Daarom heeft het Centrum voor Economische Evaluatie van het Trimbos-instituut in opdracht van ZonMw de economische effecten (kosten en baten) van interventies in de GGz in kaart gebracht.

Budget impact analyse
Het Trimbos-instituut maakte onder leiding van dr. Joran Lokkerbol (mathematisch econoom) een budget impact analyse (BIA) om de economische effecten in kaart te brengen die ontstaan bij de implementatie van de onderzoeksresultaten in de praktijk. Die baten kunnen ontstaan als de interventies in de praktijk leiden tot een afname van zorgkosten of een toename van arbeidsproductiviteit. De intrinsieke waarden van onderzoek (kennis) en zorg (gezondheid) zijn buiten beschouwing gelaten in deze economische investeringsanalyse.

Zorgvisie
Bij vijf studies kon berekend worden in welke mate zij baten kunnen opleveren als de uitkomsten worden toegepast in de ggz. De geschatte maatschappelijke baten tellen op tot 2,4 miljard euro, waarvan bijna 1 miljard euro door potentiële besparingen in de zorg en 1,4 miljard euro door toegenomen arbeidsproductiviteit. Daarmee wordt de investering in zorgonderzoek ruimschoots terugverdiend. De economische investeringsanalyse is beschreven en samengevat in het rapport ‘Rendeert zorgonderzoek in de ggz?’. Zorgvisie heeft er een artikel over geschreven: ‘Investeren rendeert’ in het augustus nummer van  2016. 

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.