Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-patiënt kan privacy opeisen in facturen

Redacteur Zorg+Welzijn
Patiënten in de ggz die gewetensbezwaren hebben tegen vermelding van hun diagnosegegevens op facturen, kunnen afdwingen die gegevens niet bekend te maken. De Nederlandse Zorgautoriteit en zorgverzekeraars hebben na jarenlang juridisch getouwtrek hierover bakzeil moeten halen.
Ggz-patiënt kan privacy opeisen in facturen

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft de “Nadere regels” over de vermelding van declaratiecodes ggz aangepast. In deze regels staan algemeen bindende voorschriften voor zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Diagnosevermelding op de declaratie is niet langer verplicht. Wijzen patiënt en behandelaar vermelding van diagnosegegevens op facturen af, dan zal de registratie van de dbc ook niet in het dbc-informatiesysteem (dis) terecht komen.

Uitspraak

Naar aanleiding van de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBp) op 12 maart van dit jaar heeft de Nederlandse Zorgautoriteit de regels voor facturering aan moeten passen. Een groep van psychiatrisch behandelaars had meerdere keren bezwaar aangetekend tegen de verplichting de diagnose van patiënten op de rekening en in de declaratiecode te vermelden.

Privacyverklaring

De psychiatrisch behandelaars zijn uiteindelijk in het gelijk gesteld: als patiënten zelf aangegeven hun diagnosegegevens niet op de rekening te willen, kunnen zij dat met hun behandelaar afdwingen door gezamenlijk een privacyverklaring te ondertekenen en op te sturen naar de zorgverzekeraar. NZa-woordvoerder Hanneke Miedema bevestigt dat de juridische procedures lange tijd – zo’n vijf jaar – in beslag heeft genomen. ‘Wij vinden dat de privacy bij declaratie van gegevens voldoende gewaarborgd is. Ook de mensen die bij verzekeraars declaraties behandelen hebben zwijgplicht. De rechter heeft geoordeeld dat er uitzondering gemaakt moet worden voor mensen die bezwaar hebben tegen het vermelden van de diagnosegegevens in declaraties.’

Beroepsgeheim

Psychiater Kaspar Mengelberg is een van de psychiaters die bezwaar heeft aangetekend. ‘Wij moeten de voorwaarden scheppen voor totale openhartigheid van de patiënt. Als de patiënt niet vrijuit kan spreken, kan ik niet behandelen. Het beroepsgeheim is in de psychiatrie een therapeutisch instrument. Zeker, ook een werknemer bij een verzekeraar heeft zwijgplicht over de declaraties die hij onder ogen krijgt. Maar dat is toch iets anders dan het beroepsgeheim van medici. Zij kunnen tuchtrechtelijk op dit beroepsgeheim worden aangesproken. Het beroepsgeheim is cruciaal voor de patiënt die zich onder alle omstandigheden tot een arts moet kunnen wenden.’ (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Lees meer

NVZ: privacy hindert uitwisseling zorginformatie

GGZ Nederland blij met privacy uitspraak NZa

Privacy en ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.