Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Ggz-patiënten weigeren opname in een instelling

Redacteur Zorg+Welzijn
Bijna de helft van de ggz-patiënten die opgenomen moet worden in een instelling, weigert. De reden: ze kunnen de eigen bijdrage van 200 euro per jaar en 145 euro per maand niet betalen. Dat blijkt uit reacties bij het meldpunt van cliëntenorganisatie Landelijk Platform ggz.
Ggz-patiënten weigeren opname in een instelling

Het meldpunt heeft in de eerste twee weken van maart 500 reacties gehad. “Het gaat vooral om de meest kwetsbare patiënten,” aldus woordvoerster Mirjam Drost van het Landelijk Platform ggz. “Van deze groep patiënten zegt 46 procent dat ze niet opgenomen willen worden, ondanks dat de zorgverlener hen verwezen heeft.” Het risico op acute crises voor deze mensen is volgens het LPggz groot.

Eigen bijdrage

Het Landelijk Platform ggz is een koepel van cliënten- en familieorganisaties. Zij is met het meldpunt begonnen om te peilen wat de problemen zijn. De minister heeft besloten dat per 1 januari 2012 voor alle ggz-patiënten een eigen bijdrage van 200 euro geldt. Patiënten die gebruik maken van intramurale zorg betalen per maand 145 euro extra.

Kort geding

LPggz woordvoerster Drost: “Wij hebben het meldpunt bij de twintig ggz-patiëntenverenigingen gevraagd het meldpunt door te geven aan patiënten en signalen te melden. Daarop zijn in twee weken 500 reacties binnengekomen. De aard van de reacties vinden wij zeer zorgwekkend.” De LPggz onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om een kort geding te voeren van enkele patiënten die hun eigen bijdrage niet kunnen betalen.

Aantal suïcides

Het probleem is volgens de LPggz dat patiënten buiten beeld raken. “Het laat zich raden wat dan gebeurt. Mensen vereenzamen en vervuilen in hun huis, het aantal suïcides neemt toe, de onveiligheid op straat en problemen in de familiesfeer,” aldus Drost. Directeur Marjan ter Avest stelt: “Als mensen met kanker eerst 200 euro zouden moeten betalen, zou het land te klein zijn. Het gaat echt niet om mensen die na een kopje koffie met de buurvrouw hun problemen zelf wel uit kunnen zoeken.”

Stoppen

Van de 500 mensen die reageerden bij het meldpunt staakte 17 procent de behandeling omdat ze de eigen bijdrage niet konden betalen. Van de melders overweegt 35 procent te stoppen met de behandeling. Er zijn 900.000 ggz-patiënten in Nederland, een groot deel van hen ontvangt een uitkering. Van de 500 melders verdient ruim 10 procent minder dan 500 euro netto per maand. Bijna 40 procent zit tussen de 500 en 1000 euro per maand. (Zorgvisie Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Lees meer

Interapy geeft eigen bijdrage ggz terug bij ontevredenheid

Fred Teeven twijfelt aan eigen bijdrage ggz

‘Betaal eigen bijdrage ggz niet’

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zit zelf met het dilemma. Paar jaar werkeloos, ICT lag plat. Door stress mbt oplopende schulden en amper inkomen psychische klachten gekregen. Formeel moeten die klachten worden vastgesteld, maar heb het geld niet. Onderzoek betekent een factuur, daarna een herinnering met administratiekosten, dan een incassobureau+kosten, dan een vonnis en dan een deurwaarder. En zo worden de schulden weer hoger, nog verder het moeras in, terwijl je daar uit wilt. Schuldsanering is geen oplossing, en daar word je ook weer uitgegooid als je nieuwe schulden maakt zoals een eigen bijdrage niet betalen omdat je geen geld hebt. Doe ik het onderzoek niet dan wordt wellicht vroeg of laat de uitkering gekort en is er geen geld meer voor huur en GWL.

    Zo lossen we het dus op in Nederland: we jagen mensen de schulden in of flikkeren ze op straat. Ook al hebben ze jarenlang hard gewerkt en willen ze niets liever dan werken. Voorbeeld: gemeente, MW èn GKB geven aan dat je ziektekosten niet meer moet betalen omdat huur en GWL voor gaan. Klinkt logisch. Vervolgens stuurt het CJiB je elke maand een boete omdat je wanbetaler bent. Net zolang tot je eventjes 1500 overmaakt, boetes blijven staan.
    30000,- direct opeisbare schuld die begon met 1000,- en explosief groeide dankzij adviezen van instanties om nergens op te reageren, niets te betalen, dankzij draagkrachtmetingen van overheidsinstanties die kijken naar wat je jaren geleden hebt verdiend, eindeloze loketmedewerkers die het niet snappen, niet willen, of beweren dat iets niet kan, en rekenmodelletjes die er ten onrechte van uitgaan dat als je recht op toeslagen hebt je deze ook krijgt. Er kan driedubbel beslag worden gelegd op een inkomen door simpele trucjes waardoor je na huur, GWL en ziektekosten netto 15 Euro over houdt. Dit kan anderhalf jaar aanhouden. Ondertussen struikelen instanties met beweringen dat dit niet kan, dat het niet mag en zelfs dat je méér dient te betalen. Ook beslag op een bankrekening om de beslagvrije voet te omzeilen kan zogenaamd niet terwijl dit gewoon gebeurt. Zo gauw dingen niet tot in de perfectie zijn geregeld weten instanties van toeten noch blazen en krijg je levensgevaarlijke adviezen die je nog verder in de ellende duwen.
    Mijn dillema. Advies opvolgen en nog verder de schulden in, nog verder afhankelijk van instanties, of maar zien waar ik over een paar maanden woon. Had me deze hopeloze situatie een paar jaar geleden niet kunnen voorstellen. Afschuwelijk.

  3. De zieken (hoe arm ook) laten betalen of anders gewoon om laten komen, dat wil de VVD al heel veel jaren. Hoogervorst heeft vele luchtballonnetjes opgelaten (onder andere via de RVZ). Schippers lukt het nu wel. Als je niet wilt ingrijpen in de absurd hoge salarissen van bestuurders en artsen, dan is het aanpakken van de arme-zieken ook een manier om te bezuinigen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.