Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Ggz protesteert tegen bezuinigingen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Psychiaters, psychologen, ggz-patiënten en ggz-instellingen gaan woensdag 29 juni in Den Haag protesteren tegen de bezuinigingen op de ggz. De sector moet het in 2012 met 600 miljoen euro minder doen.
Ggz protesteert tegen bezuinigingen

Minister Edith Schippers van VWS vindt de bezuinigingen noodzakelijk, omdat de zorgvraag in de ggz veel sneller stijgt dan in andere sectoren. In 2000 bedroegen de uitgaven circa 2,5 miljard euro tegen 5,5 in 2009. Dat is een stijging van meer dan honderd procent in tien jaar. De minister hanteert het principe dat de vervuiler betaalt. Ze haalt overschrijdingen terug in de sectoren waar ze plaatsvinden.

Tariefkorting en eigen bijdragen

De ggz-instellingen krijgen daarom een tariefkorting van 220 miljoen euro opgelegd voor 2012. Daarnaast wil Schippers met eigen bijdragen in de ggz 226 miljoen euro ophalen. Ze verhoogt de eigen bijdrage in de eerstelijns ggz en gaat een eigen bijdrage invoeren voor de tweedelijns ggz. Hiermee wil de minister patiënten stimuleren om meer gebruik te maken van de goedkopere eerstelijns ggz. Aanvankelijk stelde ze deze bijdrage op 295 euro. Maar maandag 27 juni verlaagde Schippers deze naar 275 euro en hoeven patiënten maximaal één eigen bijdrage per jaar te betalen.

Eigen bijdragen ggz

Vooral de eigen bijdrage voor de tweedelijns ggz leidt tot heftige reacties in de sector. Koepelorganisaties van psychiaters en zorginstellingen noemen deze onnodig stigmatiserend, omdat Schippers wel een eigen bijdrage heft voor een depressie en psychose, maar niet voor hersenziektes als MS of Parkinson.

Onnodige doden

Bestuursvoorzitter Stephan Valk van de Parnassia Bavo Groep, de grootste ggz-organisatie in Nederland, waarschuwt zelfs voor onnodige doden. In een open brief in de Telegraaf van 25 juni stelt hij dat patiënten met ernstige psychische problematiek hierdoor zullen afzien van behandeling. “Patiënten met een depressie vinden zichzelf vaak nutteloos, zien geen toekomst voor zichzelf en zullen dus niet snel voor zichzelf betalen, als ze dat al kunnen”, schrijft Valk.

“Juist bij deze patiënten helpt vroegtijdig behandelen om zelfdoding te voorkomen. Te laat hulp zoeken zal leiden tot ernstige ongelukken, tot aan zelfdoding toe”, zegt Valk in een toelichting aan Zorgvisie. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de minister niets doet met de alternatieve bezuinigingen die de sector voorstelt en die even veel geld opleveren. Valk hoopt dat de waarschuwingen de minister op andere gedachten zullen brengen. “De ggz wil net zo’n convenant met de minister afsluiten als de ziekenhuizen. We groeien niet verder dan 2,5 procent. Maar we gaan nog een stap verder door de kosten per cliënt te verlagen. Dat levert circa 500-600 miljoen op.”

Kamerdebat

De Tweede kamer debatteert donderdag 30 juni over de plannen van Schippers. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Schippers past maatregelen eigen bijdrage ggz aan

Ggz last opnamestop in tegen bezuinigingen

Neem een abonnement

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Zolang de tarieven voor de hulp van een psycholoog zo hoog blijven, zal er toch ingegrepen moeten worden. Enig idee van het salaris van deze mensen? Extreem hoog. En eigenlijk nog zoveel mogelijk mensen in een kortere tijd behandelen. Ik snap het volledig dat de rem erop komt. Hebben wij dit niet allemaal aan onze eigen hebzucht verdient? Ben bang van wel.

  2. Lees alle reacties
  3. =) peter de wit (toevallig die schrijver van dat fantastische strip sigmund?) beter had ik het niet kunnen verwoorden… mee eens wat een chaos krijgen we straks als dit doorzet en dan pas goed kosten qua schade!
    een student wo klinisch psycholoog.
    die er niet alleen maar straks wil zijn voor de rijkere clienten.

  4. Ik zou willen weten waar de GGZ vorige week was? De maakbare maatschappij? Ik dacht dat ik al ergens gehoord had dat de integratie mislukt was. Natuurlijk wordt er dan een andere interpretatie gegeven aan integratie en is het vooral kleur en cultuur wat wordt bedoeld, maar ik denk dat er nog veel achter meer schuil gaat. Ik krijg het gevoel dat de samenleving afstand wil doen van alles wat niet past in een ideaalplaatje.
    Dat de confrontatie met mensen met een beperking (vanuit welke grondslag dan ook) alleen maar als lastig wordt ervaren. Gewoon duidelijkheid scheppen. Mensen met een verstandelijke beperking horen in de bossen, Turken in Turkenland en mensen met een psychiatrisch probleem in een instelling. Trouwens dat geld ook voor ouden van dagen, lekker allemaal naar de verzorgingshuizen want die organiseren tenminste wekelijks een bingo en das leuk voor onze ouderen. Dat hebben ze verdiend na een lang leven van hard werken. Bingo!
    Als de GGZ alleen preekt voor eigen parochie en zich niet aansluit bij de strijd bv voor behoud van eigen regie (lees: PGB)en geen oog heeft wat de stapeling van voorgenomen maatregelen betekent voor het individu dan wens ik ze veel suc6. Maar geen verwijtende vingerwijzing naar de onrechtvaardigheid van het buiten schot blijven van mensen met een aandoening die een andere grondslag heeft dan GGZ. Das geen solidariteit en dan ben ik voor de starheid van de staatssecretaris om de GGZ onder hetzelfde regime te laten vallen als de rest van de AWBZ zorg. Kom nou toch!

  5. De politiek laat zien dat een maakbare samenleving niet lukt, ondanks alle socialistische en christelijke visioenen. Budgetten vrij en een fatsoenlijk tarief (in ruil voor een aantal beperkingen)en de mensen mochten komen, dat was het beleid. Dan komen ze – er moest vooral vraaggericht worden gewerkt ipv aanbodgericht – en nemen de omzetten toe. Nu het uit de hand loopt worden de GGZ-consumenten beschouwd als mensen die gaan voor flutzaken. Misschien is het geld wel uitgegeven aan half nederland die zich heeft laten onderzoeken op adhd, dat schijnt in de nieuwe commerciele takken van de GGZ een topic te zijn. Het erge van de eigen bijdrage is naast de verhoging, onbetaalbaar als je op bijstandsniveau zit, het onderscheid tussen somatiek en geest, dat is een tweedeling die erger is dan onderscheid allochtoon en niet allochtoon maar de oppositie en de christelijke partijen heb ik er niet over gehoord. Wat ook droevig is dat eigenlijk hetzelfde is gebeurd als ong. 20 jaar geleden, de ggz is toen min of meer in een soortgelijke geschiedenis beland met de psychotherapie, met een verveelvuldiging van de omzetten die via jarenlange tariefsverlagingen weer zijn teruggehaald. We zijn weer terug bij staatssecretaris Hendriks van de toenmalige min. van volksgezondheid die in de jaren 60 de ggz-hulp maar flauwekul vond, je kon net zo goed een praatje maken met de kapper, dat hielp ook.
    verder ben ik het met de schrijver hierboven eens. Reductie van het aantal ambtenaren, beleidsmedewerkers etc.. op VWS (en onderwijs) is dringend nodig. Die bureaucratie is door de jaren heen onuitroeibaar, Colijn klaagde er in de 30-er jaren van de vorige eeuw ook over.

  6. Met het argument dat in 11 jaar de uitgaven in de GGZ met > 100% zijn gestegen, zegt de minister eigenlijk dat VWS de afgelopen 11 jaar heeft zitten slapen en nalatig is geweest. Hoe hebben ze dit zo kunnen laten lopen… Vanuit het principe van de minister ‘de vervuiler betaald’ zou VWS voor hun eigen nalatigheid op moet draaien.
    Bovendien is de vergelijking met ‘de vervuiler betaald’ m.b.t. de GGZ negatief neergezet. Alsof de GGZ vergelijkbaar is met illegale stort, dioxinevergiftiging en afvalbergen. Als dit een weergave van haar visie is…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.