Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-therapeuten teleurgesteld in NZa

Mark van Dorresteijn
Het bevoorschottingsplan (ZN-model) dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de vrijgevestigde therapeuten in de ggz voorschotelt als oplossing voor de declaratieproblemen, is teleurstellend. Dat schrijven de verenigingen NVVP, NVvP en NIP in een brief aan minister Schippers van VWS.
Ggz-therapeuten teleurgesteld in NZa

Volgens de verenigingen, die opkomen voor psychologen, psychotherapeuten en psychiaters, is het ZN-model ontmoedigend voor beginners en levert het veel administratief werk op. Bovendien kunnen therapeuten bij het nieuwe model niet meer kiezen tussen een voorschot of een renteregeling. Tot slot is de regeling niet in lijn met de motie van Van Gerven (SP) uit 2008.

Ontmoedigingsbeleid

“Het ZN-model geeft zowel startende als bestaande vrijgevestigde therapeuten extra administratief werk”, zegt Judith Veenendaal, directeur van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (NVVP). “Vooral beginnende vrijgevestigden moeten zo veel gegevens aanleveren waardoor er feitelijk sprake is van een ontmoedigingsbeleid. Hierbij zitten ook gegevens, als marktaandelen, waarover zij door recentelijke start van de praktijk nog niet beschikken.”

Maatwerk

Van maatwerk is ook geen sprake, stelt Veenendaal. Om vrijgevestigden tegemoet te komen in hun liquiditeitsproblemen hadden de verenigingen voorgesteld om de therapeuten zelf te laten kiezen tussen bevoorschotting of rentevergoeding. “In de ZN-regeling ligt de keuze bij de verzekeraar. Hierdoor ontstaat op geen enkele wijze maatwerk, wat juist de intentie was van de motie van Van Gerven.” Bovendien moet er een contactrelatie zijn tussen de therapeut en zorgverzekeraar om in aanmerking te komen voor bevoorschotting. “De motie pleit echter voor een regeling voor alle therapeuten, ongeacht een contactrelatie”, aldus Veenendaal.

Veto

In de brief laten de partijen weten dat zij al in oktober 2010 de NZa te kennen gaven niet akkoord te gaan met het ZN-model. “Het is echt bizar dat de NZa het model nu toch wil invoeren”, meent Veenendaal. “Op verzoek van oud-minister Klink is afgesproken dat alle betrokken partijen het alternatieve ZN-model dienen te ondersteunen op basis van een veto per partij. Bij geen gezamenlijke overeenstemming zou het model van prestatievoorschot ingevoerd worden en het ZN-model komen te vervallen. Wij gaan in ieder geval niet akkoord met het ZN-voorstel in de huidige vorm. Liever zien wij het model van prestatievoorschot terug.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

NZa: Bevoorschotting voor vrijgevestigden in ggz in 2011

ZN: Vrijgevestigden mogen declareren zonder diagnose

Vrijgevestigde psychiaters winnen zaak tegen NZa

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.