Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ggz waarschuwt tegen schrappen zzp-3

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het schrappen van zorgzwaartepakket 3 (zzp 3) zal slecht uitpakken voor een grote groep kwetsbare jongeren. De brancheorganisaties GGZ Nederland, de Federatie Opvang en de RIBW Alliantie waarschuwen dat deze besparing uit het Lenteakkoord juist tot hogere maatschappelijke kosten zullen leiden.
Ggz waarschuwt tegen schrappen zzp-3

De vijf partijen die het Lenteakkoord hebben afgesproken, willen de zzp’s 1, 2 en 3 voor nieuwe psychiatrische patiënten afschaffen. Dat betekent dat naar schatting 4800 nieuwe patiënten met ingang van 2013 niet meer tijdelijk kunnen wonen in een beschermde woonvorm. Voor patiënten met zzp’s 1 en 2 is dat volgens de brancheorganisaties geen probleem, maar voor patiënten met zzp 3 wel. Zij hebben zo’n zware psychische stoornis dat zij een beschermde woonvorm met 24-uurs begeleiding en toezicht nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om jongeren die in de jeugdzorg of in een jeugdkliniek verblijven en niet zelfstandig kunnen wonen als zij 18 jaar zijn geworden. Jaarlijks gaat het om circa 3300 nieuwe patiënten.

Hogere kosten voor gemeenten

De organisaties waarschuwen dat de maatregel elders in de samenleving tot hoge kosten zal leiden die de beoogde besparing teniet zal doen. Zo zullen de gemeenten meer geld kwijt zijn aan uitkeringen. Nu ontvangen de jongeren maandelijks een zakgelduitkering van 300 euro. Een uitkering voor een alleenstaande bedraagt circa 900 euro per maand.

Meer crisis-ggz

De brancheorganisaties verwachten daarnaast dat verzekeraars meer kosten krijgen. Als patiënten zelfstandig wonen, zullen ze vermoedelijk vaker en sneller een beroep doen op psychiatrische zorg. Het aantal crisisopnames en gedwongen opnames zal hierdoor stijgen. Ook zal een deel van de patiënten langdurend worden opgenomen zonder passende vervolgzorg.

Cijfers

Volgens het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) zijn er nu 23.750 patiënten in de ggz met zzp 1, 2 en 3. Ruim 7000 leven in een van de Regionale instellingen voor beschermd wonen (RIBW). Meer dan 4000 verblijven in beschermde woonvormen van maatschappelijke opvang (MO). De overigen wonen in ggz-instellingen, particuliere zorgaanbieders of staan op een wachtlijst. De verblijfsduur in een RIBW of MO-woonvorm is gemiddel 3,7 jaar. Jongeren verblijven meestal één tot twee jaar in een beschermde woonvorm, waarna ze doorstromen naar begeleid zelfstandig wonen. (Zorgvisie – Bart Kiers / Foto: Roos Koole, ANP)

Lees meer:

Ggz-akkoord: minder bedden en meer zelfzorg
Kunduz-coaltie trekt scheiden wonen en zorg naar voren

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @Jan. Verrassend sterk pleidooi. Ik kan me er helemaal in vinden! Zulke berichtgevingen over allerlei onzinnige cursussen bevuilen ZORGVISIE. Jammer voor de mensen die wél iets wezenlijks kunnen bijdragen aan professionalisering van medewerkers in gezondheidszorgorganisaties. Het koren is nauwelijks meer van het kaf te schijden.

  3. Het is onvoorstelbaar hoeveel handige jongens in de zorg het telkens lukt om onzinnige cursussen te bedenken, waardoor ze goud verdienen zonder dat die vooral leuke bijeenkomsten enig hout snijden; ZIE HIERNAAST. Minister Schipper en Staatssecr Veldhuijzen staan dat allemaal toe. Subsidieren dat wellicht ook nog naast de cursusgelden die de zorg ook moet betalen SCHANDE. SCHANDE. Zie hiernaast: “De praktijk van de zelfsturende teams”. Ik kom niet meer bij van het lachen. Of deze: “Wie vertelt het de patient” (gelet op hoe het in de zorg gaat zal dat wel de krantenrondbrenger zijn). En dan deze “specialist en ziekenhuis: HET KAN SAMEN”. Laat ik nou denken dat zulks al 200 jaar zo was OF HAD MOETEN ZIJN. Het is om te gieren. Nog effen en Schipper en Veldhuijzen promoten de cursussen “Bakken zonder pan” en “Naaien zonder garen”. Bij Philips had men ook een probleem. Een aantal dr’n, drs’n, mr’n e.d. trok zich een aantal maanden terug in de woestijn. De groep kwam tenslotte terug met de oplossing. ZE HADDEN TE WEINIG ZAND.
    Slaap maar door.

  4. Dit artikel is niet helemaal correct. De drie branches willen dat ZZP-GGZ-3 voor iedereen boven de 18 mogelijk blijft. Verder willen we voor jongeren van 18-22 jaar dat ZZP 1, 2 en 3 mogelijk blijven.
    Voor veel 23-plussers in een RIBW geldt dat zij nu 300,- euro zakgeld krijgen uit de Wet werk en bijstand. Hun verblijf (kost, inwoning en zorg) wordt betaald uit AWBZ middelen. Straks moeten zij voor kost en inwoning een volledige Wwb uitkering aanvragen. Dat kost de gemeenten 900,- euro per persoon per maand ipv 300,- euro.
    Jongeren van 18-20 jaar hebben geen recht op bijstand: hun ouders zijn onderhoudsplichtig. Indien er geen ouders zijn of vergelijkbare omstandigheden, dan verstrekt de gmeente 230,- euro per maand aan zo’n jongere. Daarvan kun je niet wonen, eten en je zorgpremie betalen. Zie voor factsheet http://www.opvang.nl of http://www.ggznederland.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.