Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ggz weigert zzp’s in te voeren

De instellingen voor geestelijke gezondheidszorg weigeren de nieuwe AWBZ-financiering in zorgzwaartepakketten (zzp’s) per 1 januari 2009 in te voeren. Dat hebben ze donderdag 20 november besloten tijdens een algemene ledenvergadering.
Ggz weigert zzp’s in te voeren

Volgend jaar wordt in de hele AWBZ een nieuwe financiering ingevoerd: de zorgzwaartefinanciering. Het budget dat zorginstellingen krijgen is dan gekoppeld aan de zorgzwaarte van patiënten. De invoering van zorgzwaartepakketten (zzp’s) gaat leiden tot een herverdeling van middelen tussen zorgorganisaties. In de ggz gaat ruim een op de vijf instellingen er meer dan 13 procent op achteruit. De financiële gevolgen worden uitgesmeerd over drie jaar. Volgend jaar gaan organisaties er maximaal twee procent op achteruit.

GGZ-NL: geen goed fundament voor zzp’s

Maar ggz-instellingen vinden het onverantwoord om al per 1 januari 2009 mee te doen aan de herverdeling van middelen. “De tariefstructuur sluit niet aan op de werkelijkheid”, verklaart Jos de Beer, directeur van brancheorganisatie GGZ Nederland. “De aansluiting met de dbc-financiering is niet goed geregeld en voor sommige doelgroepen, zoals jeugdigen, zijn er geen goede zzp’s. We zijn niet tegen zzp-financiering, maar er moet wel een goed fundament zijn. Dat ontbreekt nu.”

Onderzoek VWS

Het ministerie van VWS laat onderzoek doen naar de grieven van GGZ Nederland. De uitkomsten van dat onderzoek komen in december. Die zijn maatgevend voor een definitief besluit, zei staatssecretaris Bussemaker van VWS tijdens een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer over zzp’s op donderdag 20 november. Ze liet blijken een uitzonderingspositie voor de ggz niet wenselijk te vinden. “Dat is niet eerlijk ten opzichte van de andere sectoren die keihard hebben gewerkt om op tijd klaar te zijn.”

VVD: ggz dupeert cliënten

Tijdens het Kameroverleg bracht SP-parlementariër Renske Leijten de staatssecretaris op de hoogte van het besluit van GGZ Nederland. Bussemaker wilde daarop niet reageren. VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg deed dat wel. In felle bewoordingen verwierp ze het besluit van GGZ Nederland. “De ggz heeft juist altijd gepleit voor cliëntgebonden financiering en nu trekken ze zich te elfder uren terug. Daarmee duperen ze zware ggz-patiënten die al jaren te weinig zorg krijgen.” CDA-Kamerlid Jan de Vries merkte op dat GGZ Nederland helemaal niet gaat over een besluit over invoering van zzp’s.

Brandbrief GGZ Nederland

GGZ Nederland stuurde vorige week een brandbrief naar het ministerie van VWS. De brancheorganisatie vreest een groot verlies aan banen doordat de sector met te veel problemen tegelijkertijd wordt geconfronteerd. De invoering van zzp’s is er daar één van. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Zzp herverdeling in het kort: winnaars en verliezers

‘Invoering zzp’s gaat te snel’

Achtergrondartikel: Operatie zzp

Achtergrondartikel: Weten wat je levert

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. het is voorspelbaar wie de klos zal zijn. niet de directeuren, niet het leger management nee de werkers op de vloer de verpleegkundigen . die gaan met minder kwalitatief en kwantitatief personeel de dienstlijst op. terwijl de zorgzwaarte toeneemt er daarbij nu al onvoldoende back up is in geval van calamiteiten zoals toenemende agressie naar personeel door patienten.er is maar een oplossing en dat is nivileren van het leger duur betaalde managers in de zorg. die reghelen het perfekt voor hunzelf. flink salaris en uitbesteding van werktaken aan buro’s en management ondersteuners en daar weer de ondersteuners van.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.