Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Westelijk Noord-Brabant houdt zorg niet vol

Mark van Dorresteijn
De psychiatrische zorg die aanbieder GGZ Westelijk Noord-Brabant levert aan mensen met een verstandelijke handicap, staat op de tocht. Omdat er geen kostendekkend zorgzwaartepakket bestaat voor deze zware doelgroep, stevent de organisatie af op fors een exploitatietekort. De organisatie zegt de zorg die het in haar kliniek Vrederust in Halsteren biedt nog maximaal een jaar vol te kunnen houden.

Het tekort bedraagt tussen de zeven en acht ton per jaar. Bestuurder Wubbo Petersen van GGZ Westelijk Noord-Brabant zegt dat indien de zaken niet veranderen, zijn organisatie niet verder kan met het leveren van zorg aan deze doelgroep. “Het gaat om ongeveer zestien mensen en om net zoveel medewerkers. We hebben een afspraak met het zorgkantoor dat wij nog tot 2010 doorgaan met de psychiatrische zorg voor deze licht verstandelijk gehandicapten. Dan gaan we de financiële situatie evalueren. Als binnen deze tijd geen oplossing komt, moeten deze mensen helaas naar huis of naar andere instellingen.” Volgens Petersen bestaat het gevaar dat deze cliënten zonder gespecialiseerde zorg in isoleercellen terechtkomen.

Zorgzwaartepakket

De bestuurder wijt de problemen aan een weeffout in het stelsel van de zorgzwaartebekostiging. “Men heeft gewoonweg geen rekening gehouden met mensen met zowel een handicap als psychiatrische problemen. Dit zijn mensen die bijna vierentwintig uur per dag een op een zorg nodig hebben. De zwaarste zzp dekt slechts de helft van de kosten. De methodiek moet op dit punt echt worden aangepast.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

‘Meerderheid aanbieders is niet voorbereid op zzp’s’

‘Noodklok luidt voor gehandicaptenzorg’

‘Zzp-systematiek deugt niet’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.