Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ WNB trekt aan de noodrem

Redacteur Zorgvisie
Om aan de afspraken met zorgverzekeraars en banken te kunnen voldoen, moet GGZ Westelijke Noord-Brabant (GGZ WNB) dit jaar nog een miljoen euro bezuinigen. Op die manier wordt het tekort dit jaar beperkt tot 1,7 miljoen euro.
Stapel geld
Foto: Fotolia

Dat meldt BN DeStem. Vorig jaar sloot GGZ WNB af met een tekort van 6,1 miljoen euro, blijkt uit de jaarrekening. Door vastgoed te verkopen of efficiënter te gebruiken, is dat tekort inmiddels teruggebracht naar 2,7 miljoen euro, maar volgens de afspraken met zorgverzekeraars en banken moet dat eind dit jaar 1,7 miljoen euro zijn.

Maatregelen bij GGZ WNB

Om het tekort voor het eind van het jaar met nog een miljoen te hebben teruggebracht, gaat de organisatie meer vastgoed afstoten en het Zorg Diensten Centrum (ZDC) stroomlijnen. Dat betekent dat er geen diensten meer worden aangeboden van andere instellingen als dat de ggz-aanbieder alleen geld kost. De stroomlijning betekent voor enkele tientallen medewerkers dat ze een nieuwe werkplek of functie krijgen; het is nog onduidelijk of het banen gaat kosten. Ook voor de cliënten betekent het een verschuiving: zo worden de kassen waar mensen heengaan voor dagbesteding gesloopt vanwege de hoge stookkosten.

Financiële tekorten GGZ WNB

GGZ WNB belandde in 2010 in financieel zwaar weer: de organisatie had dat jaar een tekort van 8,4 miljoen euro. Doordat financier ABN-Amro geen krediet meer verstrekte, ging de ggz-aanbieder bijna failliet. In 2012 wist GGZ WNB het tekort om te buigen naar een positief resultaat van 3,5 miljoen euro, in 2015 was daar nog 0,8 miljoen van over. Vorig jaar werd opnieuw in de rode cijfers afgesloten, met een tekort van 6,1 miljoen euro. Dit jaar is het programma ‘Huis op Orde’ gestart, waarmee het tekort flink moet worden teruggebracht. In 2018 moet GGZ WNB weer een positief resultaat hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.