Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Giraffenbeen als inspiratie voor nieuw drukverband

Mark van Dorresteijn
Door eigenschappen van het giraffenbeen te bestuderen, heeft Jan Schuren een nieuw soort drukverband ontdekt waarmee langdurige wonden op onderbenen beter genezen. Schuren promoveerde vorige week op compressietherapie aan het Erasmus MC.
Giraffenbeen als inspiratie voor nieuw drukverband

Compressietherapie (proefschrift, pdf) veel ingezet bij patiënten met open benen. Zij hebben wonden die maar moeizaam genezen. Dat is vaak het gevolg van een verminderde doorbloeding in de benen. Veel bestaande drukverbanden werken niet optimaal. De windsels zakken af, of pakken de patiënt in als een mummie, zodat beweging nauwelijks nog mogelijk is. Daarnaast ontbreekt het bij veel behandelaars aan kennis over compressietherapie. “De aanwezige kennis berust vaak op fabeltjes”, meent Schuren.

Giraffenbeen

Schuren ontwikkelde een nieuw compressieverband geïnspireerd op de huid van een giraffenbeen. Schuren: “Als je kijkt naar de anatomie van dit dier, zou je verwachten dat elke giraffe met open benen rondloopt. Dat is niet zo. Dus hebben we de samenstelling van de giraffenhuid bestudeerd. De eigenschappen daarvan zijn gebruikt om een nieuw verbandmateriaal te ontwikkelen.”

Flinterdun

De uitvinding is een succes: “Alle patiënten genezen na behandeling met het flinterdunne verband. En nog snel ook: in een recent gepubliceerde studie genas 95 procent van hen binnen drie maanden.” Het nieuwe compressieverband wordt ook ingezet bij patiënten met vochtophopingen (lymfoedeem) in het lichaam. Ook dan is het resultaat effectief. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.