Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gladheid zorgt voor duizenden slachtoffers

Mark van Dorresteijn
Door sneeuw en vorst komen per dag gemiddeld 500 mensen op de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis terecht. Op dagen met extreme gladheid loopt het aantal op tot circa duizend slachtoffers per dag.
Gladheid zorgt voor duizenden slachtoffers

Gemeten over de periode van 16 december 2009 tot en met 15 januari 2010 hebben 17.000 personen een eerstehulpafdeling van een ziekenhuis bezocht na een val door de gladheid. Bij 16 procent van hen was het letsel zo ernstig dat opname in het ziekenhuis noodzakelijk was. De totale directe medische kosten van deze glijpartijen zijn 38 miljoen euro.

Binnenwegen en voetpaden het gevaarlijkst

De meeste slachtoffers zijn op straat uitgegleden (67 procent). Vooral de stoep, voetpaden en op binnenwegen maakten slachtoffers. 13 procent ging onderuit in de tuin of rond de eigen woning. De helft van alle slachtoffers is 55 jaar of ouder. Een botbreuk is het meest voorkomende letsel (69 procent). Vooral polsen zijn kwetsbaar (29 procent).

Haarlemmer overleden door gladheid

Een 84-jarige Haarlemmer heeft een val door de gladheid met de dood moeten bekopen. De man maakte zaterdagochtend een wandeling door Haarlem en viel daarbij op zijn hoofd. Hij raakte bij zijn val gewond aan hoofd, nek en heup. ’s Avonds overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Dat maakte de politie zondag bekend. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Simulator laat mensen expres vallen in St Radboud

Klink: spoedeisende hulp is ondermaats

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Hoe zit het met Landen die regelmatig met de Winter te maken hebben ? Voorbeeld Zwitserland , daar rijden de treinen gewoon door en hebben geen last. Hoe zit het met o.a. valpartijen in zulke Landen. Zelf heb ik geen idee. Ministerie van VWS maak eens een Analyse .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.