Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gratis online cursus over psychische klachten bij jongeren

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een gratis online cursus over psychische klachten ontwikkeld voor jongeren vanaf 14 jaar.
BeterDichtbij

Het umc wil met de Massive Open Online Course (MOOC) tegemoetkomen aan de groeiende behoefte aan laagdrempelige informatie over psychische klachten die vaak voorkomen. Veel psychische klachten, zoals depressie, angst, eetstoornis of ADHD, ontwikkelen zich tijdens de tienerjaren. Een op de vijf jongeren krijgt hier dan ook mee te maken.

Modules

De cursus bestaat uit tien modules van ongeveer drie kwartier met filmpjes, persoonlijke verhalen, korte opdrachten, quizzen en interviews. De modules gaan in op hoe bepaalde psychische klachten ontstaan en wat iemand kan doen als hij of zij al bepaalde klachten heeft. De modules zijn los van elkaar te volgen. Ook is het mogelijk om slechts een selectie van modules te volgen.

Via scholen

Jongeren vanaf 14 jaar (vmbo-TL, havo en vwo) kunnen de cursus zelfstandig gebruiken. Scholen kunnen de cursus eveneens aan hun leerlingen aanbieden, bijvoorbeeld als minor of als invulling van mentoruren. Ook is de cursus geschikt voor ouders en anderen die geïnteresseerd zijn in de psychische gezondheid van jongeren.

De MOOC is samen ontwikkeld met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Cambridge en te volgen via online platform FutureLearn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.