Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Groei aantal zorgbanen vlakt af

De toename van het aantal banen in de gezondheids- en welzijnszorg is in 2011 lager dan in 2010. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Groei aantal zorgbanen vlakt af

De zorgsector laat dit jaar een bescheiden groei van het aantal banen zien. Vergeleken met 2010 is deze groei kleiner. Zo groeide het aantal banen in het tweede kwartaal van 2010 nog met 1,1 procent. In het tweede kwartaal van 2011 bedroeg de groei 0,6 procent. De loonkosten stegen ook licht in de sectoren van overheid en zorg: in het tweede kwartaal van 2011 met 0,7 procent. Dat was in hetzelfde kwartaal in 2010 nog 0,9 procent. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk het CBS-rapport

CBS: Aantal zorgbanen neemt spectaculair toe

‘Marktplaats’ voor banen in Brabantse ziekenhuizen

‘Krapte op de arbeidsmarkt nog geen probleem’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Aan de ene kant wel logisch dat het afvlakt. Er werkt al 16% van de beroepsbevolking in de zorg en welzijn. 10 jaar geleden was dat nog 10%. Als we zo doorgaan is dat over 10% jaar 20%. Ik weet niet of onze economie dat aankan. Dat betekent dat we wellicht minder onderwijzers krijgen, minder agenten en minder mensen in productieve sectoren om die dure zorg maar te betalen. Misschien moet VWS niet alleen maar mensen gaan werven, maar ook eens kijken hoe ze die zorgvraag op een goede manier kunnen dempen. Want dit is echt onhoudbaar. Vraag me af of de minister dat scherp op haar netvlies heeft.

  3. Banen in de extramurale zorg genoeg , alleen geen personeel voor te krijgen, met een 25 uur contract zit je al dik aan het maximum, je hebt dan wel een leuk salaris , maar hier staat tegenover dat je smorgens en savonds de weg op moet, ook in het weekend, en hier zeggen veel mensen nee tegen’, op een recente advertentie van administratieve kracht 275 sollicitaties voor 1 werkplek, op een advertentie voor een verzorgende 0 reacties, wil maar zeggen, wellicht een optie om mensen uit polen te gaan halen , die willen wel.In de jaren 60 was er ook niemand voor de vuilnisophaaldienst te krijgen, toen zijn we massaal mensen uit Marokko gaan halen.

  4. Zo gaat het bij aanvang van een crisis. De eerste jaren van een crisis verliest de commerciele sector banen en komt er arbeid beschikbaar voor de lastig in te vullen banen in de zorg. Die groeit daardoor tijdens de eerste jaren van een crisis extra hard. Op het moment dat alle vacatures zijn vervuld, dan neemt de groei in de gezondheidszorg weer af.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.