Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Groei ouderenzorg vlakt af

De omzetgroei in de ouderenzorgsector was in 2010 beduidend minder groot dan in voorafgaande jaren. Dat is de verrassende conclusie uit de marktanalyse ‘Zorg voor later’ van Gupta Strategists.
Groei ouderenzorg vlakt af

De omzet in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) steeg in 2010 met 2,5 procent naar 14,6 miljard euro. Dat is een kleine groei in vergelijking met de groei van gemiddeld 6 procent die de sector in de jaren 2007 tot en met 2009 liet zien. Volgens de auteurs van het rapport heeft de trendbreuk te maken met een lagere indexatie van tarieven en beperkte productiegroei.

Groeiende thuiszorg

Tussen de subsectoren zijn duidelijk verschillen zichtbaar. In de thuiszorg stijgt de omzet nog het hardst. Grote thuiszorginstellingen hebben hun omzet met 12 procent verhoogd en de kleine thuiszorgaanbieders met 20 procent. De intramurale zorg groeide veel minder snel met 2,5 procent.

Fusiegolf

De fusiegolf in de ouderenzorg gaat onverminderd door. In 2009 was de gezamenlijke omzet van instellingen in een fusietraject 1,3 miljard euro en in 2010 1,75 miljard euro. Hoewel het aantal fusies in de sector in 2010 licht is afgenomen, is de omvang per fusie juist toegenomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Vraag het rapport hier aan

Groei aantal zorgbanen vlakt af

Tzorg groeit explosief in veranderende markt

Ziekenhuisomzet stijgt harder dan de zorgvraag

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In Euro’s is de zorggroei afgevlakt. Moet rapport nog bestuderen, maar mij lijkt het dat de zorg in uren sneller is gegroeid. er is een substitutie van intra- naar extramuraal gaande. dat is goedkoper. mensen betalen zelf hun huisvesting, eten en drinken, ontspanning en hun verzekeraar (vwb verpleeghuis) de medicatie. dat gaat allemaal niet meer ten laste van de AWBZ.

  3. Elk Gupta rapport heeft een ‘verassende’ conclusie. Meestal geldt dat vooral voor de Gupta medewerkers en is het voor insiders eenvoudig te verklaren, bijvoorbeeld aan de hand van een definitieverandering. Ik weet weinig van deze sector dus ik ben benieuwd of iemand die de sector wel kent even zijn licht wil laten schijnen op de laatste ‘verassing’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.