Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Groeiende kopzorgen voor mantelzorgers’

Mark van Dorresteijn
Honderdduizenden mantelzorgers worden vier maanden na de decentralisatie nog steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Dat blijkt uit een peiling van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg.
'Groeiende kopzorgen voor mantelzorgers'
Foto: ANP - Roos Koole

Volgens het kwartaalonderzoek maakt ruim 80 procent van de mantelzorgers zich geregeld zorgen over de ingewikkelde nieuwe regelgeving. Bovendien komen steeds meer mantelzorgers in financiële problemen, mede doordat zij met extra kosten te maken krijgen en vaak gedwongen worden om minder te gaan werken. Mezzo vindt het 5 over 12 voor gemeenten en instanties om orde op zaken te stellen en mensen op een adequate manier informatie te verschaffen.

Weinig duidelijkheid

‘Mantelzorgers zijn dagen aan het rondbellen, naar de gemeente, zorgaanbieders, verzekeraars, SVB of CAK voor de juiste informatie. Instanties geven geen duidelijkheid, geen betrouwbaar antwoord en verwijzen onderling niet goed door’, vertelt Liesbeth Hoogendijk, directeur bij Mezzo.

Mantelzorgers

Nederland telt 3,5 miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Ongeveer 450.000 mantelzorgers zijn volgens Mezzo zwaar of overbelast als gevolg van hun zorgtaken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.