Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groen licht voor zorgzwaartefinanciering

DEN HAAG - Staatssecretaris Ross van VWS mag van de Tweede Kamer doorgaan met haar plan om AWBZ-instellingen van 1 januari 2007 te financieren naar de zorgzwaarte van hun patiënten.
Groen licht voor zorgzwaartefinanciering

De Tweede Kamer stuurde de bewindsvrouw in april nog terug, om haar huiswerk over te doen. Dinsdag bleek de Kamer echter op grote lijnen met het plan in te stemmen. Ross wil de zorgzwaartebekostiging 1 januari 2007 invoeren.

Meer geld voor zorgzwaarte

Bedoeling van het nieuwe systeem is om instellingen meer geld te geven voor bewoners die veel zorg nodig hebben, en minder voor mensen die minder behoeftig zijn. Nu krijgen zij een gemiddeld bedrag per bed. Hierdoor hebben verpleeghuizen met veel zogenoemde ‘zware patiënten’ evenveel geld als instellingen waar alleen mensen verblijven die weinig zorg nodig hebben.

Beducht

Straks is het budget gekoppeld aan de individuele bewoner en gaat dat geld mee als een verpleeghuisbewoner bijvoorbeeld besluit naar een andere instelling over te stappen. Een Kamermeerderheid blijft het dossier wel kritisch volgen, want er zijn nog een hoop dingen die Ross moet uitwerken. De Kamer is vooral beducht voor de positie van de cliënten.

Nieuwe tarieven

De staatssecretaris stuurt de Kamer in oktober een brief over de verdere uitwerking van het plan. In november worden de nieuwe tarieven bekend. Vooralsnog wordt vanaf 1 januari de ‘zorgzwaarte’ alleen voor nieuwe bewoners berekend. Vanaf 2008 zullen de budgetten van instellingen helemaal worden aangepast. Dan kan het zijn dat zij meer of minder geld te besteden krijgen, afhankelijk van de mensen waar zij voor zorgen. Als een instelling minder geld krijgt, betekent dat volgens Ross niet automatisch dat ze dan mensen moeten ontslaan. “Ze kunnen zich ook richten op de zorg voor zwaardere patiënten.” (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.