Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groen werken bespaart St. Elisabeth tonnen

Mark van Dorresteijn
Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg kan circa 784.000 euro op jaarbasis besparen door het verbeteren van apparatuur, een nieuwe koelinstallatie en het aanjagen van gedragsverandering. Dat blijkt het rapport The Green Quest. Een initiatief van BNR Nieuwsradio, Het Financieele Dagblad en GDF Suez-Cofely.
Groen werken bespaart St. Elisabeth tonnen

Het adviesrapport, dat samengesteld is door 6 duurzaamheidsexperts, toont aan dat milieuwinst goed gepaard kan gaan met economische winst in de zorgsector.

Besparingen

Naast de financiële besparing op energiekosten en afvalverwerking, wordt de totale CO2-uitstoot met 33,5 procent gereduceerd. Ook de totale hoeveelheid niet-recyclebaar afval wordt teruggebracht naar 90 procent. Hiervoor moet circa 2,3 miljoen worden geïnvesteerd.

Invoering

De invoering vindt plaats in twee fases. De eerste fase draait om gedragsverandering en optimalisatie. Door de huidige techniek optimaal in te stellen en aan te passen met moderne applicaties, kan het ziekenhuis na een investering van 130.000 euro, jaarlijks 280.000 euro besparen. De besparingen worden ingezet om de tweede fase te bekostigen. Bij de tweede fase draait het om verlichting, koeling, witte daken, zon- en windenergie en energiewinning uit afval.

The Green Quest

De samenwerking met het St. Elisabeth Ziekenhuis is de eerste missie van The Green Quest, een initiatief van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio in samenwerking met Cofely en GDF SUEZ Energie Nederland. Er komen in eerste instantie drie missies met aan het einde van de reeks een grote bijeenkomst om best practices met soortgelijke instellingen en bedrijven te delen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.