Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GroenLinks: ‘Geen eigen risico meer in de zorg’

Redacteur Zorgvisie
Groen Links wil dat het eigen risico in de zorg wordt afgeschaft. De partij is bang dat mensen door het eigen risico zorg gaan mijden.
Zorgmijden-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

Dat zegt fractievoorzitter Jesse Klaver in een interview met het AD. Het standpunt is ook opgenomen in het verkiezingsprogramma dat de partij morgen presenteert. ‘Ziek zijn is geen eigen risico. Het effect van het eigen risico is dat mensen zorg gaan mijden’, zegt Klaver in het AD. ‘Mensen die het bezoek aan de dokter alleen maar uitstellen, hebben op den duur veel meer zorg nodig. Je kan er maar beter vroeg bij zijn.’ De afgelopen maanden bleek dat meer mensen zorg mijden vanwege het eigen risico. Om dit tegen te gaan is het volgens GroenLinks beter om het eigen risico in de zorg helemaal af te schaffen.

Kosten afschaffen eigen risico
Het afschaffen van het eigen risico zou enkele miljarden kosten. Bovendien gaan er waarschijnlijk meer mensen een beroep doen op de zorg als er geen eigen bijdrage wordt verwacht, wat weer hogere kosten met zich meebrengt. Volgens GroenLinks hoeft dit geen probleem te zijn, de partij wil de extra kosten opvangen door hogere belastingen te eisen op vermogen en bedrijfswinst. Daarnaast zegt Klaver belastingontwijking aan te gaan pakken, om de hogere kosten in de zorg op te vangen.

(Zorgvisie/ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.