Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GroenLinks maakt eigen actieplan pandemie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Met tien voorstellen wil GroenLinks de zorg beter toerusten om pandemieën aan te kunnen. Het actieplan ‘Naar een pandemie-bestendige zorg' is op 1 februari gelanceerd door Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet.      
GroenLinks actieplan coronapandemie
Covidzorg op de IC in het Van Weel -Bethesda Ziekenhuis © ROBIN UTRECHT / picture alliance

Ellemeet heeft zich bij het opstellen van haar plan gebaseerd op gesprekken met mensen uit de thuiszorg, de verpleeghuiszorg, de ziekenhuizen en de eerstelijnszorg. ‘De zorg in de coronacrisis liep vast op een gebrek aan capaciteit. Van de wijkverpleging tot het verpleeghuis, maar natuurlijk het meest zichtbaar op de IC. Overal in de zorg is een tekort aan zorgverleners.’ GroenLinks vindt dan ook dat er meer aandacht uit moet gaan naar de zorgmedewerkers en vooral naar hun mentaal welbevinden.

Transitiebudgetten

Een ander belangrijk thema is de financiering van alle extra zorg. Ellemeet: ‘In de kern van de financiering zit het niet goed. Er is geen financiering voor zorg die nodig is in de crisis en afwijkt van de vertrouwde “zorgproducten”.’  GroenLinks pleit voor het instellen van transitiebudgetten, waarmee de zorg anders kan worden ingericht. Die transitiebudgetten zouden deel uit moet gaan maken van de zorginkoopcontracten en via de overheidsbijdrage aan de zorgverzekeringswet moeten worden verdeeld. Binnen de Wlz zou dat via de zorgkantoren moeten plaatsvinden.

Tien voorstellen

  1. Voorzorg, inspraak en nazorg personeel. Voorkomen dat zorgverleners met blijvende stress worden opgezadeld. Het helpt hen als ze op voorhand worden betrokken bij en inspraak hebben op de manier waarop de zorg wordt georganiseerd.
  2. Voordelen voor vaste dienst. Zorginstellingen kunnen goede arbeidsvoorwaarden bieden en genoeg ruimte en autonomie aan hun zorgprofessionals, zodat vaste dienst weer aantrekkelijker wordt dan zzp’er zijn in de zorg.
  3. Preventie. Investeer in een gezonde samenleving. Binnen de zorg vraagt dit om investeringen in onze publieke gezondheidszorg en tienjarige financiering voor preventie op populatieniveau.
  4. Regionale regisseur met besluitmacht. Dit idee kreeg Ellemeet door haar gesprekken in het veld. ‘Het gaat om een nieuwe functie. Crisiscoördinatie vraagt om kennis en een onafhankelijke positie, het is dus belangrijk dat deze coördinator geen financiële belangen heeft. De coördinator moet doorzettingsmacht hebben in de regio om bijvoorbeeld regionaal patiënten te kunnen plaatsen om de zorg efficiënt te organiseren als het nodig is. Creëer een onafhankelijke twee- of driekoppige functie van regiocoördinator.’
  5. Kenniscollectief. Samenwerken kan pas goed als je weet welke expertise andere zorgverleners in huis hebben. Het vergemakkelijkt de overdracht van patiënten. Samenwerken is niet gebaat bij concurrentie: het moet lonen om data te delen.
  6. Digitale gegevensuitwisseling. Zorgverleners en patiënten willen zo goed mogelijk geholpen worden en niet keer op keer lijstjes met vragen langslopen. Dat vraagt om snelle en handige overdracht van patiëntgegevens. Voor goede zorg is een soepele samenwerking tussen het sociaal domein, de wijkzorg, huisartsen, verpleeghuizen en ziekenhuizen nodig.
  7. Concentreren van coronazorg. Bijvoorbeeld twintig ziekenhuizen speciaal aanwijzen voor opschalen van coronazorg in een pandemie. Dit voorkomt dat de reguliere zorg overal stokt en maakt het organiseren van coronapersoneel makkelijker. Met meer zorgondersteuners kunnen verpleegkundigen op de crisisafdelingen hun werk beter doen.
  8. Sterke GGD’s met crisisteams. GGD’s moeten klaar staan bij de uitbraak van een pandemie. Met voldoende kennis en mankracht en organisatievermogen in huis om te kunnen testen, prikken en beschermingsmateriaal te verdelen. Er is een samenwerking met het ministerie, afspraken over wat wanneer landelijk wordt opgepakt als de omvang van de crisis daarom vraagt.
  9. Crisisfinanciering voor zorginstellingen. De manier waarop de zorg wordt gefinancierd, moet crisiszorg niet in de weg staan, maar dienend zijn aan de zorg als we worden overvallen door een pandemie. Dat betekent stoppen met silofinanciering en meer populatiebekostiging. De zorg die buiten de reguliere zorg wordt geleverd, mag geen verliespost zijn. Een financiële buffer die kan worden ingezet bij uitzonderlijke situaties moet altijd aanwezig zijn bij zorginstellingen.
  10. Transitiefinanciering. Als de zorg anders moet worden ingericht dan moet daar ruimte voor komen in wet- en regelgeving. Een transitiebudget maakt het financieel mogelijk voor zorginstellingen om te veranderen. GroenLinks stelt een buffer voor van 1 à 2 procent van de omzet.

Het plan van GroenLinks kwam tot stand met medewerking van Sanne Boshuizen, Ellen Maat, Ingrid Kroon, Niels Honig, Hugo Touw, Maurice van den Bosch, Mariëlle van Dijk en Karin Schuldink.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.