Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Groep oudere verpleegkundigen wordt groter

Het aantal verpleegkundigen dat ouder is dan vijftig jaar, groeit sterk. Dat meldt vaktitel Nursing.nl op basis van berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2008 was dertig procent van de verpleegkundigen in de gezondheidszorg ouder dan vijftig, tegenover 14 procent in 1999.
Groep oudere verpleegkundigen wordt groter

In 2008 telde ons land 232 duizend BIG-geregistreerde verpleegkundigen jonger dan 65 jaar, 20 procent meer dan in 1999. Ruim drie kwart van hen werkt ook daadwerkelijk in de zorg. Het resterende kwart werkt niet of werkt in een andere sector. De groep verpleegkundigen werkzaam in de zorg veroudert aanzienlijk, concludeert het CBS in de publicatie Gezondheid en zorg in cijfers 2011. Het aandeel 50-plussers nam toe van 14 procent (31 duizend verpleegkundigen) in 1999 tot ruim 35 procent (82 duizend verpleegkundigen) in 2008.

Vergrijzende beroepsgroep

Volgens vakblad Nursing.nl is het opvallend dat dit aandeel 50-plussers onder verpleegkundigen in 2008 hoger is dan voor de hele Nederlandse bevolking waarvan ruim 29 procent ouder is dan 50 jaar. Dit betekent volgens het CBS dat de verpleegkundige beroepsgroep meer vergrijst dan gemiddeld in Nederland. “Wanneer de verpleegkundigen van 50 jaar of ouder over 10 tot 15 jaar met pensioen zullen gaan, kan dit tot problemen bij het zorgaanbod leiden, en zal deze uitstroom dus opgevangen moeten worden”, aldus de onderzoekers in het rapport.

Instroom

Vooral vanwege deze vergrijzing zullen er naar verwachting meer verpleegkundigen nodig zijn. Dit betekent dat de instroom van nieuwe verpleegkundigen toe zal moeten nemen. Vooralsnog is de situatie niet urgent, stellen de onderzoekers. “In 2008 werkten er 5590 verpleegkundigen van 60 tot 65 jaar in de zorg, die in de periode tot 2013 uit zullen stromen. Daar tegenover staan de jaarlijkse aantallen geslaagde verpleegkunde-scholieren van ruim zes duizend. Hoewel zij niet allemaal in de zorg zullen gaan werken, lijkt dit afdoende om de uitstroom op te vangen.”

Prepensioen

In het rapport wordt eveneens geconcludeerd dat verpleegkundigen in 2008 minder vaak met prepensioen dan in 1999. In 1999 was 51 procent van de geregistreerde verpleegkundigen tussen de 60 en 65 jaar volledig met pensioen, tegenover 36 procent in 2008. Het aandeel arbeidsongeschikten daalde ook met enkele procentpunten, behalve bij de 60- tot 65-jarige verpleegkundigen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lees het CBS-rapport ‘Gezondheid en zorg in cijfers 2011’

VUmc ‘headhunt’ verpleegkundigen

Verdeeldheid over inzet Poolse verpleegkundigen

2 REACTIES

  1. Ik heb voor het Nova College op een Open avond gestaan in het Schoter scholengemeenschap. Later kreeg ik moeder en dochter in de les. Zij waren enthousiast geraakt door mijn verhaal over de zorg. Het ligt niet aan het promoten van de zorg, maar het financiële plaatje, de eigen gezondheid door de onregelmatige diensten, de onderbezetting op de afdelingen. De managers van nu hebben geen besef van de werkdruk op de afdelingen en bezuinigen op het personeel. Het bedrijfsleven honoreert zijn/haar medewerkers beter.De gezondheidszorg draait voor een groot deel op vrouwen, deze willen ooit kinderen, part-time werken. Sommige willen carrière maken, maar dat lukt niet omdat de oudere de plaatsen bezet houden, omdat de oudere geen andere taken krijgen, waardoor het lichamelijk makkelijker vol te houden zou zijn.De politiek roept van alles aan de vooravond van de verkiezingen en eenmaal in het zadel, wordt er niet veel gedaan.Eerst investeren in de jongeren en dan kunnen wij de vruchten plukken. Goede balans tussen werk en privé, goede balans op de werkvloer, goede salarissen, goede carrièremogelijkheden, voldoende bijscholingen. Ik zie jonge mensen uit de zorg gaan door gebrek aan al deze opgenoemde factoren. De zorg is complexer geworden, maar men wil met weinig personeel gigantische resultaten. Zelf al 31 jaar in het vak, zowel aan het bed en als docent/trainer en ik ben nog steeds enthousiast over dit beroep.

  2. Lees alle reacties
  3. Zelf werkzaam geweest als verpleegkundige – 25 jaar – daarna tot mijn pensioen als secretaris Cardiologie – 1 dec.2011 ( na 41 jaar ) – verbaast mij nog steeds dat er aan werving en promotie op scholen om in de Zorg te gaan werken weinig aandacht besteed wordt.Het is en blijft een prachtig Missie met veel voldoening. Het verdient in de Politiek een agendapunt !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.