Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Groningse ziekenhuizen houden regiofunctie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het UMCG en het Martini Ziekenhuis in de stad Groningen hebben vooral een regionale functie. Verreweg de meeste patiënten komen uit stad en ommeland.
cijfers.van plastic.foto stockexchange.jpg
Foto: Stockxchng

Dat blijkt uit statistieken van het bureau Onderwijs en Statistiek Groningen.

Noord Nederland
Het Martini Ziekenhuis Groningen neemt procentueel gezien de meeste patiënten op die woonachtig zijn in stad en ommeland: 77 procent. In het UMCG ligt dat percentage op 55 procent. De rest van de patiënten komt uit Drenthe en Friesland. Zo’n dertien procent komt van verder weg. 

UMCG
Het aantal opnames in het UMCG daalde in vijf jaar van 36.892 naar 34.802. Het aantal dagbehandelingen is terug gebracht tot een derde: van 33102 in 2011 naar 10737 in 2015. De polikliniekbezoeken namen af van 550.883 naar 481.785. De gemiddelde bedbezetting was in 2011 nog 73 procent en is de afgelopen blijven steken op 69 procent.  

Martini Ziekenhuis
In het Martini Ziekenhuis daalde het aantal opnames sterker: van 33.048 naar 25.887. Het aantal mensen dat in dagbehandeling kwam, steeg van 27.000 naar 30.724. De gemiddelde bedbezetting daalde van 71 naar 53 procent.  

Ziekenhuisbedden
In beide ziekenhuizen zijn de gemiddelde verpleegduur en het aantal bedden nagenoeg gelijk gebleven. Het aantal ziekenhuisbedden in de gemeente Groningen is erg hoog: 9,6 per duizend inwoners. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.